Grote vervuiler

Pleidooi voor vliegbelasting: 'Prijs tickets in Europa omhoog'

08 november 2019 02:53 Aangepast: 08 november 2019 06:50
Vliegen in Europa moet duurder worden, ook vanaf Schiphol.

Als het aan een grote groep EU-lidstaten ligt, wordt vliegen in Europa duurder. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) overhandigde gisteren een intentieverklaring aan eurocommissaris Frans Timmermans.

Ook Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, België, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije scharen zich achter de plannen, meldt De Telegraaf. Als de nieuwe Europese Commissie is aangetreden zal Timmermans met de intentieverklaring aan de slag gaan. Heffing op tickets, maar ook een taks op kerosine zijn mogelijke maatregelen. 

Milieuschade

Volgens Snel is het niet meer dan normaal dat de vliegindustrie meer belast zal worden dan nu het geval is. "Iedereen ziet dat dit moet gebeuren." De milieuschade die vliegen oplevert wordt te weinig doorberekend in de prijs, vindt Snel. Wereldwijd is de vliegindustrie verantwoordelijk voor 2,5 procent van de CO2-uitstoot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tui stopt met vluchten naar Parijs vanwege CO2-uitstoot

Voordat de Europese vliegbelasting er kan komen, moeten enkele landen nog overstag gaan. Vooral in Oost-Europa is er nog weinig animo. Als de maatregelen op Europese schaal geen unaniem draagvlak krijgen, dan voert Nederland in 2021 een eigen vliegbelasting in, met onder meer een heffing van 7 euro op tickets.

Staatssecretaris Menno Snel (D66). Staatssecretaris Menno Snel (D66).

Klimaatchef Timmermans

Ook is het nog mogelijk om met een groep eensgezinde landen een taks in te voeren, denkt Snel. "Ik ben positief dat uiteindelijk meer landen ons zullen steunen." Timmermans, de klimaatchef in de nieuwe Europese Commissie, gaat graag aan de slag met de plannen. "De luchtvaart moet belast worden als iedere andere manier van transport."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtickets in tien jaar bijna 40 procent duurder

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore