Ga naar de inhoud
'Belofte onvoldoende ingelost'

Kabinet grijpt in bij jeugdzorg: kinderen krijgen niet op tijd hulp

De jeugdzorg gaat opnieuw op de schop. Gemeenten blijken in hun eentje vaak niet in staat de juiste zorg te leveren, concludeert het kabinet. Kinderen moeten wachten op hulp en zorgverleners komen om in het papierwerk.

Gemeenten werden in 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg omdat zij beter in staat zouden zijn zorg op maat te leveren. Bovendien kwam deze taak zo in één hand en zou versnippering tot het verleden behoren. Maar 'die belofte is onvoldoende ingelost', constateren minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en zijn collega Sander Dekker (Rechtsbescherming).

Alarm

De ministers komen in actie na een vernietigend rapport van de Inspecties Gezondheidszorg en Veiligheid. Volgens de diensten heeft de decentralisatie van jeugdzorg tot grote problemen geleid. 

Zo zijn er te lange wachtlijsten bij meldpunten en worden kinderen te laat en soms zelfs helemaal niet uit huis geplaatst wanneer een rechter daartoe heeft bevolen. 

Gemeenten te klein

Vooral kinderen met ernstige problemen komen in de knel. Gemeenten zijn te klein om die zorg in hun eentje te kunnen opbrengen en regelen. Ze werken al wel noodgedwongen samen, maar dat gebeurt nog te halfslachtig en vrijblijvend. Daarom gaat het kabinet bepalen welke zorg een taak van de gemeente blijft en welke zij aan een regio of zelfs nog groter verband moet overlaten. Dat moet geld en administratieve rompslomp gaan schelen.

Jeugdzorginstellingen
Lees ook:
Jeugdzorginstellingen eisen maatregelen tegen geweld

Gemeenten houden lichtere zorgtaken als opvoedondersteuning en schoolmaatschappelijk werk onder hun hoede. Pleegzorg, gezinsvervangende jeugdhulp en een reeks andere taken gaan georganiseerd worden door de 42 jeugdzorgregio’s. Voor onder meer de zorg voor kinderen met heel ernstige gedragsproblemen zijn zelfs die regio's nog te klein.

Tarieven zorgaanbieders

Het kabinet wil ook voorkomen dat gemeenten zorgaanbieders te weinig betalen om het hoofd boven water te houden. Dat tarief moet voortaan voldoen aan een aantal voorwaarden. Dat moet zorgaanbieders, van wie er heel wat in zwaar weer verkeren, uit de brand helpen.

Extra geld voor de jeugdzorg komt er voorlopig niet. Dit voorjaar werd afgesproken dat er de komende jaren een miljard extra naar de jeugdzorg gaat, daar blijft het voorlopig bij. De Jonge en Dekker hopen dat meer samenwerking in de jeugdzorgregio’s en daarboven uiteindelijk zal leiden tot lagere kosten.

Oproep
Lees ook:
Oproep GESLOTEN: word jij geraakt door het personeelstekort in de zorg?

FNV 'blij verrast' met aanpakken jeugdzorg

FNV jeugdzorg is bij monde van bestuurder Maaike van der Aar "blij verrast" met het voornemen van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om het jeugdzorgstelsel op de schop te nemen.

Volgens de minister gaat het te ver om te stellen dat het systeem is mislukt. "Maar ik zou niet durven zeggen dat het goed gaat. Het gaat namelijk niet goed", zegt De Jonge in NRC. En dat is iets wat FNV en professionals uit de jeugdzorg al jaren proberen te vertellen, zegt Van der Aar. "Wij lopen al jaren tegen muren aan, schoppen tegen dichte deuren en nu eindelijk komt er een reactie. Er is eindelijk erkenning voor dat wat wij al al jaren roepen."

FNV jeugdzorg heeft voor 15 november acties gepland staan en die gaan volgens Van der Aar gewoon door. "We gaan alleen nu wel kijken hoe we deze gaan invullen."