Ga naar de inhoud
Smokkel en ontsnappingen

Gevangenissen strenger: achter de tralies is van alles mis

Beeld © ANP

Dankzij een nieuwe wet is het sinds deze maand strafbaar om spullen als telefoons een gevangenis binnen te smokkelen. Ook tegen ontsnappingen – nu nog niet strafbaar – wil het kabinet harder optreden. Wat gaat er mis in de gevangenis?

In de eerste vier maanden van dit jaar werden al 1760 keer verboden spullen gevonden in Nederlandse gevangenissen. Dat blijkt uit een nieuw registratiesysteem, dit jaar ingevoerd. Nog niet alles wordt goed geregistreerd, dus het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger.

Incidenten in de gevangenis worden door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ook gepubliceerd op lijsten. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws analyseerde de lijsten van het afgelopen jaar. Daarin is te zien om wat voor situaties het gaat.

Plak hasj in de cel

Zo dook in februari op Instagram een filmpje op uit een jeugdinrichting in Breda, staat in de lijst. Daarin was een jongere te zien met verschillende telefoons en een grote plak hasj. Ook filmde hij door het luikje van zijn cel een andere jongere.

In augustus werd met een drone een pakketje met smartphone en oplader gedropt in een gevangenis in Rotterdam. Dankzij een tip kon de telefoon worden onderschept. In april werd in een jeugdinrichting in Lelystad een voorraad drugs aangetroffen bij een jongere die waarschijnlijk in de inrichting dealde.

Lees meer voorbeelden

Met een nieuwe wet, die deze maand is ingegaan, is het strafbaar geworden om zogeheten contrabande de gevangenis in te smokkelen. Het gaat dan om spullen die buiten de gevangenis zijn toegestaan, zoals telefoons of gereedschap, maar binnen de poorten niet. Wie zulke dingen nu binnensmokkelt, riskeert een celstraf van zes maanden.

Vijf lagen veiligheidsglas

Het DJI registreerde op de lijsten ook zo'n 70 ontsnappingen en vluchtpogingen. Het gaat dan om veroordeelden die niet op tijd terugkomen van verlof, maar ook om gevangenen die wegrennen tijdens hun vervoer. Eén tbs'er wist zelfs te ontsnappen uit een afzonderingsruimte. Daarvoor moest hij een raam van vijf lagen veiligheidsglas doorbreken en over een hek klimmen. De tbs'er werd kort na zijn ontsnapping opgepakt en teruggebracht naar de kliniek.

Proberen te ontsnappen uit de gevangenis is niet strafbaar. Dat is het kabinet een doorn in het oog: volgens minister Sander Dekker van Rechtsbescherming is 'niet uit te leggen' dat gedetineerden niet strafrechtelijk kunnen worden aangepakt. In een brief aan de Kamer beloofde hij eerder deze week met een wetsvoorstel te komen.

Verkeerde Bulgaar vrijgelaten

Er staan nog meer opvallende incidenten op de lijsten van de DJI. Soms gaat het mis bij het vrijlaten van gevangenen, waardoor zij te vroeg weer buiten komen te staan. Op het Detentiecentrum Schiphol werd een opvallende vergissing gemaakt: daar moest een Bulgaarse gedetineerde worden vrijgelaten, maar het personeel liet per ongeluk de verkeerde Bulgaar vrij. De namen van de twee mannen scheelden maar één letter.

In de incidentenlijsten staan ook tientallen geweldsincidenten. Op verschillende plekken werd gevangenispersoneel bedreigd of geslagen, in een jeugdinstelling in Spijkenisse werd een pedagogisch medewerkster korte tijd gegijzeld.

Zoek het op

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar trends, interactieve tools, graphics en kaarten. 

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.