Nederland

'Nederlandse stroom wordt maar erg langzaam groen'

07 november 2019 20:43 Aangepast: 08 november 2019 08:02
Beeld © ANP

Het schiet niet echt op met de vergroening van het Nederlandse stroomaanbod. Terwijl het op de consumentenmarkt steeds beter gaat, blijft vooral het aanbod van groene stroom op de zakelijke markt achter.

Dat concluderen maatschappelijke organisaties Natuur & Milieu, WISE, de Consumentenbond en Greenpeace in een rapport. 

Het doel van het jaarlijkse rapport is Nederlandse stroomleveranciers stimuleren om een steeds grotere bijdrage te leveren aan de omslag naar schone stroomvoorziening. Dat is van belang omdat er vaak gesjoemeld wordt met het aanbod van groene stroom, stellen de organisaties.

Sjoemelstroom 

Veel consumenten krijgen namelijk op papier wel groene stroom, maar om te beoordelen of die ook echt bijdraagt aan verduurzaming moet niet alleen gekeken worden naar de geleverde stroom, vinden de opstellers van het rapport. 

"Een leverancier kan namelijk vervuilende grijze stroom inkopen en deze voor de levering aan de klant administratief vergroenen met goedkope (vaak buitenlandse) certificaten (garanties van oorsprong) of kan groene stroom leveren maar tegelijkertijd blijven investeren in vervuilende kolen- en gascentrales", staat in het rapport. 

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

ACM: Nederlandse groene stroom nu echt Nederlands en groen

Investeringen, inkoop en levering

Om een beeld te krijgen van hoe groen de leveranciers echt zijn werden 44 stroomleveranciers onder de loep genomen. Ze zijn beoordeeld op drie groene onderdelen: investeringen, inkoop en levering.

Vervolgens is er door de organisaties een rapportcijfer aan gekoppeld dat weergeeft hoe duurzaam de stroomleveranciers zijn. Uit het rapport blijkt dat de verduurzaming in een slakkentempo gaat. 

Consumenten groener dan bedrijfsleven

Er is de afgelopen jaren een groei te zien in de vraag van consumenten naar groene stroom en als gevolg daarvan is het aanbod ook gegroeid. Ondertussen blijft de zakelijke markt flink achter.

"Vaak zijn dit dezelfde leveranciers maar deze hebben voor zakelijke klanten een ander inkoop- en/of leveringsbeleid, vrijwel altijd minder duurzaam", stellen de organisaties. Dat werkt de verduurzaming tegen omdat het zakelijke stroomverbruik drie keer zo groot is dan het verbruik van consumenten. 

'Langzame verduurzaming teleurstellend'

"Het langzame tempo van de verduurzaming van energie is in een tijd van grote klimaatzorgen teleurstellend, en staat niet in verhouding met wat er nodig is", stellen de organisaties. 

Het valt verder op dat de nieuwkomers op de markt vaak helemaal niet duurzaam zijn. Ze lijken alleen te willen concurreren op prijs om een plekje op de markt te veroveren en hebben nauwelijks aandacht voor duurzaamheid. 

Over de hele linie scoren energieleveranciers dit jaar gemiddeld wel iets beter dan vorig jaar. Tegelijkertijd blijkt uit het rapport dat leveranciers zoals Essent, Servicehouse, Fenor, Hezelaer Energy en Essent zakelijk en Eneco zakelijk beduidend slechter scoren dan vorig jaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore