Ga naar de inhoud
Proces-'minder Marokkanen'

Rechter: Grapperhaus moet beter zoeken naar vervolgingsbesluit Wilders

PVV-voorman Geert Wilders. Beeld © ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) krijgt zes weken de tijd om te zoeken naar documenten die betrekking hebben op de beslissing om Geert Wilders te vervolgen om zijn minder Marokkanen-uitspraak. Volgens de rechtbank in Utrecht heeft de minister te beperkt gezocht en is er een nieuwe zoekslag nodig.

RTL Nieuws had via een Wob-procedure om de documenten gevraagd. Aanleiding daarvoor is om er achter te komen of toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten betrokken was bij de beslissing om Wilders te vervolgen. Dat mag een minister niet.

De huidige minister, Grapperhaus, liet weten dat er slechts één document op het ministerie werd gevonden dat onder het Wob-verzoek zou vallen. Dat document maakte hij overigens ook niet openbaar. RTL Nieuws heeft hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank.

Topambtenaren
Lees ook:
Topambtenaren eisten harde aanpak in proces tegen 'kwaadaardige' Wilders

Meer documenten aanwezig

Uit antwoorden op Kamervragen blijkt volgens RTL Nieuws dat er meer documenten moeten zijn dan het ene gevonden document. De minister heeft vervolgens nogmaals gezocht. In totaal zijn er 25 documenten gevonden.

In een aanvullend besluit heeft de minister aangegeven dat een aantal van deze documenten niet openbaar wordt gemaakt, een aantal wel en van een aantal heeft de minister gezegd dat zij al openbaar zijn.

Kamer
Lees ook:
Kamer wil opheldering over rol Opstelten in proces-Wilders

Digitale en fysiek documenten

De rechtbank oordeelt vandaag dat de minister het Wob-verzoek van RTL Nieuws nog steeds te beperkt heeft opgevat en dus te beperkt naar documenten heeft gezocht. Bovendien zijn er aanwijzingen dat er meer documenten zijn die onder het Wob-verzoek vallen dan de minister in zijn laatste besluit aangeeft.

De minister moet van de rechter opnieuw zoeken naar alle documenten die betrekking hebben op de eventuele vervolging van Wilders vanwege zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak in 2014. Het gaat dan om zowel digitale als fysieke documenten.

De minister heeft zes weken de tijd om te zoeken naar de documenten en te beoordelen of zij openbaar gemaakt kunnen worden.

Op 9 december wordt het hoger beroep in de strafzaak tegen Geert Wilders hervat. Het Hof heeft het Openbaar Ministerie opdracht gegeven om meer informatie over ambtelijke - en politieke bemoeienis boven tafel te krijgen.

Opstelten
Lees ook:
Opstelten bemoeide zich tóch met proces-Wilders, zaak op losse schroeven