Nationale Heldendag

Bjorn (20) redde in zijn onderbroek het leven van zijn buurman

07 november 2019 15:22 Aangepast: 07 november 2019 18:43
Bjorn van der Putten redde zijn buurman uit een brand: 'Niet meer dan normaal.' Beeld © Bjorn van der Putten

Zonder te aarzelen het brandende huis van de buren ingaan om het leven van de buurman te redden. Voor Bjorn van der Putten was dit 'niet meer dan normaal'. Toch mag hij zich na deze daad officieel een held noemen.

Het Carnegie Heldenfonds organiseert vandaag voor de vierde keer de 'Nationale Heldendag'. Op deze dag worden mensen onderscheiden die met gevaar voor eigen leven het leven van een ander hebben gered. 

Bjorn is dit jaar een van de zeven personen die wordt omgedoopt tot 'held'.

Harde knal

Het is inmiddels alweer ruim een jaar geleden. Bjorn lag, na een gezellige avond monopoly met de familie, in bed toen hij ineens een brandlucht rook. "In eerste instantie dacht ik dat het gewoon een tuinfikkie was, dat gebeurt hier wel vaker in de buurt. Tot het een minuut later echt doordringend en intens werd. Ik rende naar beneden, waar de vriend van mijn moeder en broertje nog in de woonkamer zaten. Zij roken de geur ook."

Op dat moment hoorden zij een harde klap bij de buren vandaan komen. Alleen gekleed in zijn 'onderbroekie' rende Bjorn met zijn broertje en vriend van zijn moeder naar het huis van de buren. "Ik keek door de brievenbus en zag alleen maar zwarte rook en het silhouet van de buurman. Toen ik de buurman riep, kreeg ik niet echt een reactie." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op het nippertje: held trekt man net op tijd weg voor aanstormende metro in VS

Teamwork

Zonder te twijfelen sloeg Bjorn samen met zijn broertje het raam van de woonkamer in. De vriend van zijn moeder rende naar de achterkant van het huis om de tuinslang te pakken.

Met gevaar voor eigen leven ging een andere buurtbewoner het huis in om de gaskraan dicht te draaien. "Een vlammetje onder een pannetje in de keuken had de gasleiding geraakt, het leek wel op een soort vlammenwerper", zegt Bjorn. "Mijn buurman was in slaap gevallen en had dus niets in de gaten."

Leven gered

Toen een kwartier later de brandweer arriveerde, was de brand met hulp van de tuinslang al bijna gedoofd. De brandweer kon de man bewusteloos, maar levend uit zijn huis halen. "De hulpdiensten zeiden later dat de buurman het waarschijnlijk niet had overleefd als we niet zo snel gehandeld hadden."

Bjorn voelt zich helemaal geen held. "Het is vrij vreemd en apart wat er nu weer allemaal op me afkomt. Een held is een leuke benaming en zo'n dag is hartstikke leuk, maar het is niet meer dan een humane daad om zoiets te doen. Je hebt mensen die verstijven en je hebt mensen die in actie komen. Ik ben heel blij dat bij mij het tweede gebeurde."

Bystander-effect

Antropoloog en criminoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard heeft onderzoek gedaan naar het zogenoemde 'bystander-effect'. Dat effect houdt in dat hoe meer mensen er bij elkaar zijn, hoe minder ze geneigd zijn om een persoon in problemen te helpen. Mensen die alleen in een noodsituatie aanwezig zijn zullen meer geneigd zijn te helpen dan een situatie waar heel veel mensen aanwezig zijn. 

Mensen die verstijven, zoals Bjorn dat noemt, vormen een voorbeeld van het bystander-effect. Toch bleek uit het onderzoek dat er meer mensen zoals Bjorn en zijn broertje zijn dan in eerste instantie gedacht werd. 

Marie Rosenkrantz Lindegaard had voor haar onderzoek honderden video's van onder andere ruzies, opstootjes en vechtpartijen geanalyseerd. Dat gebeurde met beelden van bewakingscamera's uit Amsterdam, Kaapstad (Zuid-Afrika) en Lancaster (Engeland). Haar conclusie: "Er is een mythe gecreëerd dat mensen niets doen als er iemand in nood is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore