Van roem naar schuld

Eén onenightstand veranderde alles voor oud-tennisser Dogger

07 november 2019 12:26 Aangepast: 07 november 2019 13:08
Paul Dogger in 1988 tijdens een toernooi. Beeld © ANP

Op zijn 16de stond de Nederlandse tennisser Paul Dogger aan de internationale top van de tenniswereld. Een onenightstand zorgde ervoor dat alles veranderde. Drank, drugs en 'een hoop pech' volgden en Dogger ging van twee ton op de bank naar een schuld van vier ton. Hij vertelt nu zijn verhaal in een boek.

"Dogger was op zijn 16de wereldwijd de beste tennisser van zijn generatie", zegt Peter Zangtingh, die het boek over Dogger schreef. Gisteravond waren ze samen te gast in televisieprogramma Beau.

Dogger begon al jong met tennissen. Hij had talent. Zoveel talent dat hij op zijn 16de zijn debuut als professional maakte. Hij sloeg de ene na de andere tegenstander van de baan en het geld stroomde binnen. "Ik had mijn eigen kledinglijn en de wereld lag aan mijn voeten", zegt Dogger tegen Van Erven Dorens.

Paul Dogger (links) tenniste in 1988 tegen nummer één op de wereldranglijst: Ivan Lendl. Paul Dogger (links) tenniste in 1988 tegen nummer één op de wereldranglijst: Ivan Lendl.

Onenightstand

In 1989 mocht Dogger naar de Australian Open. Onderweg naar Australië gebeurde er iets dat zijn leven voor altijd zou veranderen. "Ik kwam in het vliegtuig een vrouw tegen van ongeveer twee keer mijn leeftijd. Het was een lange vlucht, je verveelt je, dus we eindigden in de wc."

Dogger en de vrouw hadden seks. "Het was spannend en leuk, tot ze me twee minuten later, nog steeds op de wc, vertelde dat ze niet aan de pil was", vertelt Dogger. "Ze ging verder: als ik een kind krijg, kom ik niet naar je toe, maak je maar niet druk."

Wereld stort in

De vrouw was getrouwd, gescheiden en had nu onbeschermde seks gehad met Dogger. Hij zag zijn wereld instorten. "Ik dacht dat ik vader zou worden en ik dacht dat ik dood zou gaan aan aids."

Er was in die tijd nog niet veel bekend over aids, maar wel genoeg om Dogger bang te maken. "Ik wist dat je longontsteking kon krijgen en vlekken in je gezicht, dus ik heb een jaar lang elke dag in de spiegel gekeken en bij elk blosje gedacht dat ik doodging."

Paul Dogger in 1988 tijdens een wedstrijd tegen nummer één op de wereldranglijst: Ivan Lendl. Paul Dogger in 1988 tijdens een wedstrijd tegen nummer één op de wereldranglijst: Ivan Lendl.

Donkere jaren

Hij vertelde niemand over de onenightstand. "Ik kreeg er zoveel stress van dat ik ziek werd. Ik kreeg keelontsteking en longontsteking." 

Zijn tennisprestaties gingen achteruit en ook met Dogger zelf ging het steeds slechter. Hij wilde eigenlijk stoppen met tennis, maar zat vast aan contracten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doof en topsporter? Volgens Elaine kan dat prima

Van kwaad naar erger

Pas toen hij 22 was, stopte zijn carrière als proftennisser. Hij had op dat moment twee ton op de bank, veel vrije tijd, een eigen huis en een mooie auto, maar hij verveelde zich en experimenteerde wat met drugs.

"Binnen drie maanden nadat ik was gestopt, ging ik van wiet naar pillen naar coke", zegt Dogger. De donkere periode die volgde duurde vijf jaar. Op het dieptepunt woog Dogger nog maar 49 kilo."Ik zag er niet meer uit en ik wist: ik kom vast te zitten of ik ga dood." Hij besloot dat het anders moest en vertrok naar familie in Amerika om af te kicken.

Paul Dogger (2e van links) bij een boekpresentatie van Richard Krajicek (3e van links). Paul Dogger (2e van links) bij een boekpresentatie van Richard Krajicek (3e van links).

Touwtjes aan elkaar

Twintig jaar later ging het weer een stuk beter met Dogger, maar hij had nog steeds last van de 'gekke dingen' die hij in het verleden had gedaan. 

Met vier ton schuld op de bank moet hij nu af en toe de touwtjes aan elkaar knopen. Zelf tennissen doet hij niet meer, behalve laatst één toernooitje met een geleend racket. Hij won, maar peinst er niet over om opnieuw te beginnen. "Je moet de mythe een beetje in stand houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie jaar en een afkickkliniek later gaat 'heroïnemoeder' weer viral

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore