Nederland

Tegenvaller voor kabinet: veehouderij stoot meer stikstof uit dan gedacht

07 november 2019 10:55 Aangepast: 07 november 2019 11:09
Een mestrobot veegt de mest weg in een koeienstal. Beeld © ANP

Nederlandse boerderijen met koeien, kippen en varkens stoten meer stikstof uit dan tot nu toe werd aangenomen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Bovendien zijn schone stallen minder effectief in het tegengaan van stikstofuitstoot dan gedacht. Een tegenvaller voor het kabinet.

De stikstofuitstoot wordt normaal gesproken berekend op basis van een theoretisch model dat in de hele Europese Unie wordt gebruikt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt nu dat deze modellen de uitstoot te laag inschatten.

Monsters van mest 

In opdracht van minister Carola Schouten van Landbouw onderzocht het bureau monsters van mesttransporten. Deze mest bevatte minder stikstof dan je op basis van de theorie zou verwachten, wat betekent dat er juist meer stikstof naar de lucht is ontsnapt.

De resultaten zijn een tegenvaller voor het kabinet, dat werkt aan een uitweg uit de stikstofcrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritisch onthaal voor Rutte bij stikstofdiscussie

Effectiviteit schone stallen valt tegen

Opvallend is dat het verschil tussen theorie en praktijk groter is voor zogenoemde schone stallen. Dit zijn stallen waarin boeren hebben geïnvesteerd in systemen die de stikstofuitstoot moeten beperken, bijvoorbeeld emissie-arme vloeren en luchtwassers.

Bij reguliere stallen, die deze systemen niet hebben, is het verschil tussen theorie en praktijk veel minder groot. Sterker nog, er is nauwelijks verschil tussen beide stalsoorten. Het CBS concludeert dat het erop lijkt dat de effectiviteit van schone stallen wordt overschat.

Gevolgen voor stikstofbeleid

Oene Oenema, professor duurzaam bodemgebruik aan de Universiteit Wageningen, is verrast over de uitkomsten van het onderzoek, zegt hij tegen Trouw, dat het nieuws vanochtend als eerste meldde.

Oenema, lid van een commissie die het kabinet adviseert over mestwetgeving, spreekt van een belangrijk rapport met belangrijke conclusies. "Dit zal zeker implicaties hebben voor het beleid", zegt hij. Want het kabinet zet juist in op regels die boeren verplichten om hun stallen emissie-arm te maken. "Emissie-arme stallen verdienen dat predicaat misschien helemaal niet", zegt Oenema.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet tilt stikstofplannen over weekend heen

Nog veel onduidelijk

CBS-woordvoerder Cor Pierik zegt dat er nog veel onduidelijk is over de stikstofuitstoot van de veehouderij. Stikstof kan namelijk verschillende vormen aannemen.

In zijn oorspronkelijke vorm is stikstof niet schadelijk voor mens en milieu, maar in de vorm van bijvoorbeeld ammoniak wel. "Als dat neerslaat in natuurgebieden is het belastend voor het milieu", zegt Pierik.

Het CBS weet niet precies voor alle uitstoot om welk type stikstof het gaat. Volgens Pierik is er meer onderzoek nodig om dit in kaart te brengen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore