Strengere regels

'Alcomobilist' mag straks wellicht de weg niet meer op

07 november 2019 08:16 Aangepast: 07 november 2019 14:22
Archieffoto Beeld © ANP

Het kabinet wil de aanpak van drankrijders gaan aanscherpen. Zo loopt degene die met te veel drank op achter het stuur kruipt en daar voor het eerst voor wordt veroordeeld, straks de kans dat hij niet meer de weg op mag.

De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid direct na de uitspraak laten ingaan. Hij neemt zo'n besluit als de kans op herhaling groot is. 

Strenger en effectiever

Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om strenger en effectiever op te kunnen treden tegen bestuurders die onder invloed rijden. 

De maatregelen zijn volgens Grapperhaus vooral gericht op 'notoire verkeersovertreders die regelmatig de regels aan hun laars lappen'.

Opnieuw rijexamen doen

Bestuurders die hun rijbewijs kwijtraken, bijvoorbeeld als hun rijbevoegdheid langer dan twee jaar wordt ontnomen, moeten opnieuw rijexamen doen als ze weer de weg op willen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Drankrijder heeft vrij spel in Nederland: pakkans flink gedaald

Rijverbod van 5 jaar

Als het aan het kabinet ligt, wordt het ook mogelijk bestuurders onder invloed een rijverbod op te leggen van maximaal vijf jaar. Zo'n verbod gaat verder dan het innemen van de rijbevoegdheid. Bestuurders die hun rijverbod overtreden, kunnen daar bijvoorbeeld een gevangenisstraf voor krijgen.

Eerder deze week nam de Eerste Kamer al een wet aan die hogere straffen mogelijk maakt voor rijden onder invloed. Per 1 januari wordt de maximumstraf voor rijden onder invloed een jaar. Dat is nu nog drie maanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Alcomobilist' is niet te stoppen, behalve als hij vrijwillig een alcoholslot neemt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore