Ga naar de inhoud
Nieuwe partijvisie

CDA wil dat boeren minder gaan exporteren

Volgens het CDA zullen ook de boeren die de afgelopen tijd protesteerden zich in de plannen kunnen vinden.

Als het aan het CDA ligt, moet Nederland niet meer de op één na grootste landbouwexporteur te wereld willen zijn. Nu natuur en milieu onder druk staan, moeten boeren overstappen van goedkoop vlees naar kwaliteitsproducten, vindt de partij.

Dat schrijft een CDA-commissie van het Wetenschappelijk Instituut, meldt het AD. Komend weekend zal het onderwerp aan bod komen bij het partijcongres in Utrecht, waar het rapport 'Zij aan zij' besproken zal worden. Daarin wordt de nieuwe toekomstvisie van de partij beschreven. 

Bulkexport goedkoop vlees

Door bulkexport van goedkoop vlees kan Nederland zich de nummer twee op de wereldranglijst van voedselexport noemen, maar als het aan het CDA ligt, verandert dat. "De waarden als duurzaamheid en dierenwelzijn en het inkomen van de boeren moeten belangrijker zijn dan de ambitie om de tweede voedselexporteur te willen blijven", schrijft de commissie.

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders willen meer betalen voor vlees

Volgens de commissie moeten Nederlandse boeren kwaliteitsproducten voor de regio en wereldmarkt gaan leveren. "We moeten heel nodig met boeren en boerenorganisaties het gesprek voeren", licht commissievoorzitter Leonard Geluk toe. Volgens hem zal het landbouwhoofdstuk in het rapport ook de bezorgde boeren die de afgelopen tijd protesteerden tevreden stellen.

'Verandering nodig'

"De focus in de landbouw heeft heel lang gelegen bij de export, schaalvergroting en winstmaximalisatie voor tussenschakels zoals supermarkten", zegt Geluk. "Maar als dat ten koste gaat van het inkomen van boeren en de ecologie, dan moet er wat veranderen." Afhankelijk van het congres van komend weekend, kunnen de plannen volgens de commissievoorzitter nog worden aangepast. 

Friese
Lees ook:
Friese slachterij van Vion wordt omgebouwd tot vegafabriek