Bezorgde boeren

Kritisch onthaal voor Rutte bij stikstofdiscussie

07 november 2019 01:05
Premier Rutte in gesprek met een bezoeker in Vinkenbuurt.

Premier Mark Rutte en een aantal Kamerleden van de VVD beleefden gisteren een avond vol kritische vragen in het Overijsselse Vinkenbuurt, waar ze in discussie gingen met zo’n vierhonderd mensen over de stikstofcrisis.

De discussieavond vond plaats op een boerenbedrijf, in een hal naast een stal vol koeien. De meeste vragen kwamen van bezorgde boeren.

Aanwezigen wilden weten of er in Nederland nog wel toekomst is voor het boerenbedrijf. Kunnen mensen hun bedrijf nog wel doorgeven aan de volgende generatie? En zijn de stikstofmetingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wel te vertrouwen?

Kritiek op aanpak kabinet 

Er klonk veel kritiek op de aanpak van het kabinet. Rutte zei deze kritiek te begrijpen, en benadrukte dat de stikstofcrisis wat hem betreft niet de schuld van de boeren is. "Maar we hebben jullie wel nodig voor de oplossing", zei hij herhaaldelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet tilt stikstofplannen over weekend heen

De eerste prioriteit is nu om de stilgevallen bouwprojecten in Nederland uit het slop te trekken, aldus Rutte. Daarvoor kan het nodig zijn dat een boerenbedrijf verhuist, als dat bijvoorbeeld dicht bij een natuurgebied ligt. Daarvoor is ook veel geld beschikbaar, verzekerde de premier.

De aanwezigen leken er niet gerust op, en ze staken hun ergernis soms niet onder stoelen of banken.

Rutte spreekt belangstellenden toe in Overijssel. Rutte spreekt belangstellenden toe in Overijssel.

Veel boeren vinden dat zij de afgelopen jaren al genoeg gedaan hebben om de stikstofuitstoot terug te dringen en natuurgebieden te beschermen. "Elk kevertje, elk plantje, elk vlindertje, moeten wij daarvoor boeten?", vroeg een boze boer aan de premier.

Luid boegeroep 

Ook klonk er felle kritiek op minister van Landbouw Carola Schouten. Zij is niet in staat regie te voeren, klaagde een van de boeren. "Linkse ambtenaren zwaaien de scepter op haar ministerie." Toen Rutte het voor zijn landbouwminister opnam, klonk er luid boegeroep.

Begin volgende week hoopt Rutte de boeren en de rest van Nederland meer duidelijkheid te kunnen bieden over de maatregelen die nodig zijn om de stikstofcrisis op te lossen, zei hij.

100 km/uur: schoon maar sloom

Moeten langs de snelweg alle borden met 120 of 130 kilometer per uur plaatsmaken voor borden met een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore