Luchtaanval Irak

Aangifte tegen DENK'er die aanval Irak moord noemde

07 november 2019 00:06 Aangepast: 07 november 2019 09:45
DENK-Kamerlid Öztürk tijdens het debat over de luchtaanval in Irak.

Ruim zeshonderd militairen en veteranen doen aangifte tegen Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk (DENK). Die ging over de schreef toen hij de Nederlandse luchtaanval die Iraakse burgers in 2015 het leven kostte "moord" noemde, vinden ze. Öztürk zou zich daarmee schuldig maken aan het zaaien van haat, belediging en laster.

Onder de mensen die de aangifte onderschrijven, is ook Mart de Kruif, de eervorige baas van de landmacht. Öztürk beledigt luchtmachtpiloten en kan bovendien extremisten op de gedachte brengen dat wraak gerechtvaardigd is, zegt advocaat en initiatiefnemer Michael Ruperti.

Boze Kamerleden na moord-opmerking Öztürk

De DENK-politicus noemt de Nederlandse luchtaanval in Irak in 2015 'moord'.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Bijleveld maakt excuses voor fout informeren dodelijke aanval Irak

De gewraakte term viel dinsdagavond in het Kamerdebat over de luchtaanval. Het kwam Öztürk meteen op een schrobbering te staan van voorzitter Khadija Arib en vrijwel alle andere aanwezige Kamerleden. Ze vroegen hem zijn woorden terug te nemen, maar hij weigerde. De nabestaanden spreken ook van moord, stelt hij.

'Verkeerd begrepen'

Öztürk verklaarde later dat hij verkeerd is begrepen. Hij wil "rechtzetten" dat hij niet bedoelde dat Nederlandse vliegers "willens en wetens mensen hebben vermoord". "Dat heb ik niet gezegd." Hij probeerde naar eigen zeggen de gevoelens van de slachtoffers uit te drukken.

Het DENK-Kamerlid wil graag met piloten in gesprek om hun uit te leggen wat hij bedoelde, zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Rutte wist in 2015 niet van burgerslachtoffers: 'Staat mij helemaal niets van bij'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore