Ga naar de inhoud
Ziektes voorkomen

Gelovig Barneveld wil meer baby's laten vaccineren, 'met respect voor overtuiging'

Wat als er in jouw gemeente te weinig kinderen gevaccineerd zijn? Vooral voor inwoners van Barneveld is het een serieus punt. Bijna nergens anders is de vaccinatiegraad zo laag als in deze Gelderse gemeente.

Met een vaccinatiegraad voor zuigelingen van iets meer dan 66 procent staat Barneveld bijna onderaan de lijst. Alleen Neder-Betuwe scoort slechter, met iets meer dan 50 procent. Dat staat in schril contrast met de gemiddelde vaccinatiegraad voor zuigelingen in Nederland. die boven de 90 procent ligt.

Over dat lage percentage zegt de Barneveldse wethouder Hans van Daalen: "Dat aantal moet omhoog, dat staat vast." De gemeente heeft met haar aanpak de aandacht van Den Haag getrokken.

Geloof

Dat zo weinig kinderen in Barneveld gevaccineerd zijn, komt met name door de gereformeerde geloofsovertuiging van veel inwoners. Maar ook doordat veel inwoners niet juist zijn geïnformeerd, weet Van Daalen. "Dat betekent dat het risico op een uitbraak van ernstige kinderziekten hier groot is." Daarom werd in de Gelderse plaats een nieuwe methode bedacht. 

Hoe
Lees ook:
Hoe de keuze om wel of niet te vaccineren vriendschappen en families verscheurt

Ouders van pasgeboren baby's die na vier weken zoals gebruikelijk naar het consultatiebureau komen, kunnen vrijwillig een extra gesprek van twintig minuten over vaccinatie krijgen. Niet om de druk op ouders te vergroten om hun kinderen te laten vaccineren, maar om eerlijke informatie te geven. "Zodat ze weloverwogen keuzes maken op basis van informatie die klopt", zegt Van Daalen.

Overtuiging respecteren

Tijdens het gesprek kunnen ouders alle vragen stellen. Bijvoorbeeld over hoe het het vaccineren nou werkt en welke ethische bezwaren er kunnen zijn. Soms worden folders meegegeven, soms volgt een extra gesprek. En als er dan uitkomt dat een ouder toch niet wil vaccineren, is dat goed, zegt Van Daalen. "We willen respect hebben voor de overtuiging van mensen."

Zeven
Lees ook:
Zeven op de tien Nederlanders willen dat vaccineren verplicht wordt

Of de aanpak werkt, weten ze pas in januari. Dan worden de nieuwe cijfers van de vaccinatiegraad bekend. Maar de signalen zijn meer dan gunstig: maar liefst 98 procent van de ouders staat open voor zo'n gesprek. Inmiddels zijn bijna duizend gesprekken gevoerd sinds deze methode september vorig jaar werd ingevoerd. 

Aandacht

De aanpak van Barneveld is opgevallen in Den Haag. Vandaag bezoekt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid de gemeente om meer te weten te komen over de methode. Eerder gaf de gemeente ook al een presentatie op het ministerie. Mogelijk wordt de aanpak in de toekomst in andere gemeenten geïntroduceerd waar de vaccinatiegraad laag ligt. 

'Uitbreiding
Lees ook:
'Uitbreiding HPV-vaccinatie kan jaarlijks honderden levens redden'

Voor wethouder Van Daalen stond het vast dat er iets moest gebeuren. Jeugdarts Esther Celebi sluit zich daarbij aan. Zij heeft vele gesprekken met ouders uit Barneveld gevoerd. Volgens haar doen veel verhalen de ronde die niet kloppen. Dat je door een vaccinatie een grotere kans zou hebben op ontwikkeling van autisme of ADHD bijvoorbeeld. 

Ernst onderschat

"In het gesprek met ouders over vaccineren, zien we vaker dat ze ook niet weten dat de betreffende infectieziekten nog voorkomen", zegt de jeugdarts. "Bovendien worden de ernst en de behandelbaarheid van een ziekte vaker onderschat. We willen mensen niet ompraten. Maar we spreken ook ouders die hun informatie van internet halen. Als die niet klopt, kunnen we dat meteen weerleggen met de juiste feiten."