Geen spijt

Week celstraf geëist tegen activisten die varkensstal Boxtel bezetten

06 november 2019 15:02 Aangepast: 06 november 2019 15:12
Activisten van Meat the vicitims tijdens de stalbezetting in Boxtel Beeld © ANP

Het OM heeft een week onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen de dierenactivisten die eerder dit jaar een varkensstal bezetten in Boxtel. Later vandaag doet de rechter uitspraak in de rechtszaak die tot nu toe rommelig verliep.

Het was vanmorgen enorm druk bij de rechtbank in Den Bosch. Activisten en boeren waren allemaal afgekomen op de rechtszaak tegen de 67 activisten van Meat the Victims. Ze moeten zich verantwoorden voor het bezetten van een varkensstal in Boxtel. Volgens de activisten was deze stal willekeurig uitgekozen, en wilden ze in algemene zin laten zien wat er met dieren gebeurt achter gesloten staldeuren.    

15 tolken

Er waren bij de rechtszaak 15 tolken nodig omdat 55 van de activisten uit het buitenland komen, uit landen als Engeland, Polen, Duitsland, Tsjechië, Griekenland, Finland, Noorwegen en Zweden. Het begin verliep rommelig, met een flinke vertraging omdat alle verdachten geïdentificeerd moesten worden. 

RTL Nieuws-verslaggever Sander Paulus is bij de rechtszaak en zag hoe met name een Finse activist voor problemen zorgde. Hij was helemaal uit Finland overgekomen, maar er was geen tolk voor hem. "De Fin wordt een probleem", schrijft hij op Twitter. "Advocaat wil echt een tolk. Maar rechter zegt dat dit niet meer te regelen is. Slowaakse tolk wil helpen met Engels. Tsjechische tolk gaat dan ook Slowaken vertalen."  

Tranen en omhelzingen

De activisten wilden in de rechtszaak weinig kwijt over de actie en waarom ze waren binnengedrongen. "Verdachten willen vooral iets zeggen over manier waarop ze afgevoerd werden en of wel of niet duidelijk was dat ze gearresteerd werden."

Wel reageerden ze heftig toen er beelden werden vertoond die zij naar eigen zeggen in de stal hadden gemaakt. Er waren dode biggetjes te zien, waarop sommige activisten begonnen te huilen en omhelsden elkaar. Later trok de officier van justitie in twijfel of de beelden wel in de stal in Boxtel zijn gemaakt, want veel activisten willen niet bevestigen dat ze er zelf zijn geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de activisten op wie boeren zo boos zijn: 'Er is geen leider'

Geen spijt

Tijdens de eerdere verhoren lieten ze weten weinig spijt te hebben van hun daden, zegt de officier van justitie. Daarom is gekozen voor een onvoorwaardelijke strafeis. 

"Kennelijk staan zij voor wat ze gedaan hebben en hiermee gedragen ze zich als klassieke overtuigingsdaders", zei hij. "De stalbezetting was geen impulsieve actie of een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Nee, het gaat om mensen die een geplande, doordachte actie op touw hebben gezet en uitgevoerd met alleen maar oog voor hun eigen belang."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore