Twee verdachten vrijgesproken

Anderhalf jaar cel voor ophangen granaat bij supportershome ADO Den Haag

06 november 2019 15:14 Aangepast: 06 november 2019 15:15
De achtergelaten handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag. Beeld © Marofer.nl

De 18-jarige Hilal A. B. is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. Hij hing in april dit jaar een handgranaat op bij het supportershome van ADO Den Haag. De andere twee verdachten zijn vrijgesproken.

Het explosief was met ducttape bevestigd aan het gebouw naast het stadion van de eredivisieclub. De pin zat er nog in op het moment dat het werd gevonden. Naast de handgranaat waren drie kruizen (het wapen van Amsterdam) op de muur gespoten. 

Voetbalgerelateerd geweld

Volgens de rechtbank heeft de 18-jarige Amsterdammer de granaat opgehangen. De twee verdachten die zijn vrijgesproken zaten wel bij hem in de auto, maar er kon niet worden bewezen dat zij wisten waar hun medepassagier mee bezig was. Het Openbaar Ministerie had celstraffen tot twee jaar geëist. 

De Amsterdamse verdachten hebben alle drie altijd ontkend iets met de granaat te maken te hebben. Waarom de granaat geplaatst werd, was daarom niet bekend. De rechtbank is van mening dat er sprake was van voetbalgerelateerd geweld. "Als de granaat bijvoorbeeld door de verkeerde persoon was gevonden of was losgewaaid, had het verschrikkelijk kunnen aflopen", zegt de rechter vandaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handgranaat achtergelaten bij supportershome ADO Den Haag

Fans van beide clubs liggen al decennialang in de clinch met elkaar. ADO-supporters mogen al 13 jaar niet in het stadion van Ajax komen en andersom is voor fans van Ajax is het ADO-stadion verboden terrein.

De maatregel werd ooit genomen nadat hooligans van de club uit Amsterdam het supportershome van ADO Den Haag hadden bestormd. Een groep van ongeveer zeventig Ajax-aanhangers drong met honkbalknuppels en messen het supportershome binnen en probeerde brand te stichten. Het was een reactie op een aangestoken brand in het supportershome van Ajax.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore