NCTV maakte dreigingsanalyse

In Duitsland neergeschoten Nederlandse advocaat geopereerd en buiten levensgevaar

06 november 2019 14:28 Aangepast: 22 januari 2020 10:06
De plaats van de aanslag in Gronau. Rechts advocaat Philippe Schol op archiefbeeld. Beeld © Robin Hilberink (rechts), ANP

Philippe Schol, de Nederlandse advocaat die vanmorgen op straat in het Duitse Gronau werd neergeschoten, is geopereerd en buiten levensgevaar. Dat meldt de deken van de orde van advocaten in Overijssel, Carl Luttikhuis, aan RTL Nieuws.

Luttikhuis zegt enorm geschrokken te zijn van wat er met de 43-jarige Schol is gebeurd. Een aantal weken geleden deed hij een melding over een bedreiging van Schol, waarop ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in actie kwam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buren Schol zien schietpartij voor de deur: 'Mijn vrouw is helemaal overstuur'

Melding via NOvA

"Er was een melding via de NOvA (Nederlandse orde van advocaten, red.) naar het contactpunt beroepsgroepen gedaan. Naar aanleiding van die melding is er door NCTV contact opgenomen met politie en OM lokaal, zoals gebruikelijk", meldt de orde. Op basis van die informatie is een dreigingsanalyse gemaakt." De NCTV doet dat bij elke bedreiging van leden van het koningshuis, advocaten, bestuurders, politici en journalisten.

"In het kader van de veiligheid kan niet worden ingegaan op de maatregelen die daarbij getroffen zijn", meldt de orde nog.

Beelden plek waar advocaat Schol werd neergeschoten en eerste hulp kreeg

De Nederlandse advocaat Philippe Schol is neergeschoten in Gronau, vlak over de grens bij Enschede.

Witte auto met Nederlands kenteken

Schol werd vanmorgen vanuit een rijdende auto beschoten toen hij over straat liep. 

Wie er achter de schietpartij zit, en wat het motief ervan is, is nog niet duidelijk. De politie is op zoek naar een kleine witte auto met Nederlands kenteken. Daarin zouden meerdere personen hebben gezeten.

Faillissement sportschool

Duitse én Nederlandse agenten zijn met een klopjacht bezig. Het huis van Schol is door de politie verzegeld. Het sporenonderzoek op straat is afgerond. Een tent die was opgezet op de plek van de schietpartij, is alweer verwijderd.

De Nederlandse politie zegt dat er onder meer onderzocht wordt of er een link is met een incident bij een sportschool in Losser. Schol was curator bij het faillissement van deze sportschool.

De advocaat bracht begin dit jaar zijn vermoedens naar buiten dat de vestiging van sportschool Olympic Gym in Hengelo, dat vorig jaar failliet ging, zou worden gebruikt om drugswinsten wit te wassen. In een schuur bij het huis van de sportschoolhouders werd een wietplantage aangetroffen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederlandse advocaat vlak over grens met Duitsland neergeschoten vanuit rijdende auto

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore