'Het moedt anders'

Spelfouten en vrolijke liedjes: lerarenstaking gemoedelijk

06 november 2019 11:49 Aangepast: 06 november 2019 16:24
Protest op de Dam in Amsterdam Beeld © ANP

Goes, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Enschede, Almere: overal in het land kwamen leraren vandaag samen om te protesteren. Met borden vol bewuste spelfouten en ludieke acties was de sfeer gemoedelijk.

'Het moedt anders', stond er op een protestbord op de Dam in Amsterdam, iets verder stonden kinderen met 'Wij willen aandagt!!'. Met duizenden leraren was dit één van de grotere demonstraties, maar ook in Leeuwarden, Den Haag en Rotterdam waren duizenden leraren op de been. 

In Rotterdam blokkeerden leraren met ongeveer 3000 man zelfs al zingend vanmorgen de weg. Toch bleef de sfeer goed en hoefde de politie niet in te grijpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden leraren blokkeren verkeer Rotterdam bij protest

Bij de Tweede Kamer kwamen veel leraren samen om het onderwijsdebat te volgen. RTL Nieuws-verslaggever Floor Bremer zag buiten enorme rijen ontstaan. In de hal zijn extra stoelen en schermen neergezet, omdat de publieke tribune vol is. Het was zo druk dat leraren en kinderen uiteindelijk moeten worden weggestuurd. 

De leraren zijn een paar uur gebleven, maar zijn inmiddels vertrokken. Terwijl het onderwijsdebat in de kamer doorging.

4387 scholen in heel het land zijn dicht vandaag en dat betekent dat leraren niet alleen samenkomen in de grote steden. Ook in kleinere plaatsen waren veel lokale initiatieven. In Nieuwleusen en Middelburg hielden basisschoolklassen bijvoorbeeld een lawaaioptocht. 

Leraren zijn de straat op gegaan omdat ze zich zorgen maken over de salarissen en de werkdruk in het onderwijs. Ondanks de toezegging dat er 460 miljoen extra naar onderwijs gaat, zijn de onderwijsbonden niet tevreden. Ze vinden namelijk dat er te veel incidenteel geld naar onderwijs gaat en te weinig structureel.

Pakket voldoende

Toch gaf onderwijsminister Slob ze weinig hoop. "Ik weet wat de wensen zijn", zei hij voor het debat tegen RTL Nieuws. "Ik weet ook dat er structureel geld beschikbaar is gesteld en dat men graag nog meer aanvullend structureel geld wil."

Maar Slob vindt dat het pakket van 460 miljoen dat hij onlangs overeenkwam met de bonden en de werkgevers voldoende is. "Ik denk dat het goed nieuws is dat er aanvullend geld beschikbaar is gekomen en daar zal ik me voor verantwoorden bij de kamer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore