Ga naar de inhoud
Nederland

Gemeente Smallingerland mag onderzoek naar gaswinning niet blokkeren

Een gaswinningsinstallatie in Groningen. Beeld © ANP

Een tegenslag voor Smallingerland. De Friese gemeente wilde met een wijziging in het bestemmingsplan voorkomen er opnieuw naar gas geboord zou worden in hun buitengebieden. De Raad van State heeft die wijziging nu van tafel geveegd.

Smallingerland wil overstappen op duurzame energie en, belangrijker nog, vreest voor aardbevingen door gaswinning. 

Gaswinning onmogelijk

Reden voor de gemeenteraad om in juli 2018 een wijziging in het bestemmingsplan op te nemen. Die hield in dat er geen nieuw verkennings- en opsporingsonderzoek naar gas gedaan mocht worden in de buitengebieden. Daarmee maakte de gemeente gaswinning effectief onmogelijk.

Dit was tegen het zere been van de minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes. Volgens hem is een bestemmingsplan alleen bedoeld voor ruimtelijke ordening.

Ook doorkruiste de wijziging het landelijke energiebeleid. Gemeentes hebben daarin slechts een adviserende rol. Daarom spande hij een rechtszaak aan tegen het besluit.

Energiebeleid mag niet in bestemmingsplan

De Raad van State geeft de minister nu gelijk. Voor het voeren van energiebeleid mag de gemeente het bestemmingsplan niet misbruiken.

Ook denkt de hoogste bestuursrechter dat het onderzoek naar gaswinning op zichzelf niet leidt tot aardbevingen. Om geluids- en trillingshinder van die onderzoeken te voorkomen, kan Smallingerland nog wel een regeling in het bestemmingsplan opnemen.

Kabinet
Lees meer:
Kabinet stopt in 2022 met gaswinning in Groningen

Teleurstellend

Verantwoordelijk wethouder Piet de Ruiter reageert teleurgesteld op de uitspraak van de Raad van State, maar hij geeft de moed nog niet helemaal op. "De Raad van State zegt: je hebt onvoldoende onderbouwd waarom je het niet wil, daar zit ruimte", klinkt het hoopvol. De Ruiter zegt dat de gemeente nu rustig gaat onderzoeken of er nog mogelijkheden zijn om nieuwe gaswinning in het gebied toch te voorkomen.

Smallingerland zit namelijk in een wat wonderlijke situatie. Want waar de gaswinning in Groningen rap wordt afgebouwd, wordt die in de Friese gemeente de komende jaren juist wat opgeschroefd. Volgens de wethouder is dat niet uit te leggen aan bezorgde burgers, die hebben gezien wat er in Groningen is gebeurd met aardbevingen en verzakkingen. Wat De Ruiter betreft wordt er meer werk gemaakt van de energietransitie, waardoor extra gas niet nodig is.

Daarover gaat hij binnenkort in gesprek met het ministerie. Dat zal ook wel moeten, want als de gemeente gaswinning wil tegenhouden, kan dat alleen met Den Haag aan de zijde. Er liggen op dit moment al twee nieuwe gaswinningsplannen, waarvoor de gemeente een negatief advies heeft uitgebracht. Maar uiteindelijk bepaalt het ministerie. "Het gas is van het rijk", aldus De Ruiter.