Verschil in meetmethoden

Amsterdam en 19 organisaties dagen overheid vanwege sjoemelsigaret

06 november 2019 09:50 Aangepast: 06 november 2019 11:12

De gemeente Amsterdam, de Stichting Rookpreventie Jeugd en achttien andere organisaties dagen de overheid voor de rechter vanwege de sjoemelsigaret.

De partijen willen dat sigaretten met een volgens het RIVM te hoog teer-, nicotine- en koolmonoxidegehalte van de markt worden gehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Onderzoek RIVM 'toont aan dat sjoemelsigaret echt bestaat'

RIVM versus NVWA

Gezondheidsinstituut RIVM toonde met een onderzoek aan dat sigaretten meer giftige stoffen bevatten dan blijkt uit de officiële meetmethode van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Stichting Rookpreventie Jeugd vroeg de NVWA op basis van dat onderzoek om de sigaretten uit de handel te nemen die volgens de alternatieve metingen niet aan de wettelijke maxima van teer, nicotine en koolmonoxide voldoen.

Geen gehoor bij ministerie

Het verzoek werd afgewezen, waarop de stichting bezwaar aantekende bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook dat beroep werd eveneens verworpen. 

Nu stapt de stichting samen met Amsterdam en nog achttien partijen naar de bestuursrechter in Rotterdam. Die buigt zich maandag over de kwestie.

Waarom een sjoemelsigaret een sjoemelsigaret is

Het heeft dus niets te maken met sjoemelsoftware in e-sigaretten maar wel met een trucje in levensechte sigaretten van papier en tabak. En dat trucje werkt zo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore