Gemoedelijke demonstratie

Duizenden leraren blokkeren verkeer Rotterdam bij protest

06 november 2019 09:38 Aangepast: 06 november 2019 10:05
Leraren lopen door Rotterdam. Beeld © ANP

De Erasmusbrug in Rotterdam kleurt geel van de hesjes van boze leraren die in een mars richting het stadion van Excelsior lopen. Het was de bedoeling dat ze over de stoep zouden lopen, maar ze lopen toch midden over de weg. Toch blijft de sfeer gemoedelijk.

"Ze hebben het bewust gedaan. Ze wisten wat de instructies waren en hebben dat aan hun laars gelapt", zegt RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Wetzels. Hij is bij de demonstratie en volgens hem is de sfeer vriendelijk is. De politie heeft het ook niet opgetreden. 

"De sfeer is bijna feestelijk", zegt Wetzels over de ongeveer 3000 leraren in Rotterdam. "Ze zingen strijdliedjes, en roepen af en toe wat leuzen." Ook is er een band, en delen ze wat flyers uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

460 miljoen erbij en tóch staken: waarom zijn de leraren nog steeds boos?

Toch is de aanleiding van de demonstratie niet heel feestelijk voor de leraren. Ze maken zich zorgen over de salarissen en de werkdruk in het onderwijs. Ondanks de toezegging dat er 460 miljoen extra naar onderwijs gaat, zijn de onderwijsbonden niet tevreden. Ze vinden namelijk dat er te veel incidenteel geld naar onderwijs gaat en te weinig structureel.

De staking in Rotterdam is onderdeel van een landelijke staking. Er worden ook manifestaties gehouden in Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, Eindhoven en Goes.

Boze leraren nemen de Rotterdamse straten over

Op een groot aantal plekken in het land verzamelen docenten zich om hun onvrede kenbaar te maken. In Rotterdam ontregelen de leraren het verkeer op de Erasmusbrug met een grote demonstratie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore