Actie met een knipoog: onderwijsbond 'blokkeert' ministerie met tractortjes
Vandaag doen duizenden scholen mee aan de onderwijsstaking en gaan leraren de straat op. Overal in het land zijn acties om het kabinet over te halen meer geld in het onderwijs te steken, het lerarentekort aan te pakken en iets te doen aan de grote werkdruk.
Sommige acties hebben een ludiek karakter. Zo 'blokkeerde' de onderwijsbond Leraren in Actie vanochtend de ingang van het ministerie van Onderwijs met honderden speelgoedtractortjes. De bond noemde het een 'actie met een knipoog naar het boerenprotest'.
460 miljoen euro
Met de actie wilde de lerarenbond duidelijk maken dat de extra 460 miljoen euro van onderwijsminister Arie Slob niet voldoende is om de problemen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs aan te pakken.

Wat te doen tijdens lerarenstaking? Bij deze attractieparken krijg je vandaag korting
Later op de ochtend houdt Leraren in Actie een manifestatie op het Lange Voorhout in Den Haag. Sprekers zijn onder anderen Lilian Marijnissen, Lodewijk Asscher, Jesse Klaver, een aantal leraren en Pieter Lossie, voorzitter van scholierenorganisatie LAKS.
Mars in Rotterdam
Tijdens de landelijke stakingsdag worden er ook manifestaties gehouden in Amsterdam, Rotterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, Eindhoven en Goes.
In Rotterdam lopen leraren in een mars tijdens de ochtendspits van het Wilhelminaplein naar het Woudestein, het stadion van Excelsior. Ook in Venlo wordt een mars gehouden.
Meer dan 4000 scholen
Naar verwachting laat het onderwijspersoneel ook op social media van zich horen. Scholen in heel het land organiseren ook op eigen houtje allerlei acties.
Vanochtend vroeg hadden zich al meer dan 4000 scholen gemeld op de stakingswebsite van de AOb, de Algemene Onderwijsbond.
Kopzorgen bij ouders om lerarenstaking: 'Het was ja, nee en toen toch weer ja'
Iets anders doen
Basisschool De Welp uit Markelo doet ook mee aan de staking. De leraren trekken niet naar Den Haag, maar hebben een bijzondere actie bedacht om hun stem te laten horen. Zes ouders, zonder lesbevoegdheid, nemen de lessen over terwijl de leraren de handen uit de mouwen steken bij lokale ondernemers.
De docenten gaan bij de meest uiteenlopende bedrijven aan de slag. "Een collega gaat bijvoorbeeld presenteren bij Omroep Oost, een ander helpt bij de bloemist en weer een andere collega werkt vandaag bij de boekhandel."
Tijdens de werkzaamheden worden vlogs gemaakt om te laten zien hoe moeilijk het is om iets te doen waar je niet voor geleerd hebt.
