Jongeren scheiden juist

Tot de dood ons scheidt: ouderen halen vaker gouden huwelijksjubileum

06 november 2019 03:03 Aangepast: 06 november 2019 07:59
Ouder paar, ter illustratie. Beeld © Pixabay

Er zijn steeds meer echtparen 50, 60 of zelfs 70 jaar getrouwd. Dat komt door de hogere levensverwachting van (vooral) mannen. In recentere jaren werd er juist minder getrouwd en meer gescheiden.

Dat meldt het Centraal Bureau Statistiek.

Er waren dit jaar bijna 53 duizend stellen die een 50-jarig (gouden) huwelijksjubileum vierden. 13 duizend stellen maakten een diamanten bruidspaar (60 jaar getrouwd) en 309 stellen waren dit jaar 7 decennia samen (platina jubileum).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uit de kast na jaren huwelijk: 'Ik dacht: verdorie, dit kan helemaal niet'

Meer gouden dan robijnen huwelijksjubilea

Vorig jaar waren er voor het eerst meer gouden (50-jarige) dan robijnen (40-jarige) huwelijksjubilea. Die trend zet door. Doordat in de jaren 60 en 70 veel mensen trouwden, vieren veel echtparen nu een 50-jarig huwelijksjubileum. In 1970 stapte een recordaantal van 124.000 stellen in het huwelijksbootje.

Die lang getrouwde stellen blijven bovendien langer samen, omdat mensen ouder worden dan vroeger. De levensverwachting van mannen is het meest omhooggegaan. Dit zorgt voor een stijging van het aantal gouden en diamanten huwelijksjubilea, omdat het vaak de man is die als eerste overlijdt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

‘Niet elke moeizame scheiding is een vechtscheiding’

Meer scheidingen

Sinds de jaren 70 neemt het aantal bruiloften af. Momenteel zijn het er volgens het CBS nog zo'n 65.000 per jaar.

Ook gaan steeds meer stellen uit elkaar gaan: was het echtscheidingspercentage in 1971 nog 12 procent, inmiddels gooit 40 procent van de echtparen de handdoek in de ring. Daardoor neemt het aantal 12,5-jarige en 25-jarige huwelijksjubilea af. 

Voorkom een vechtscheiding met deze tips

Ga er maar aanstaan. Je bent net gescheiden en je moet samen naar de diploma-uitreiking van je kind. De ouders van Yari kennen het dilemma. Toch hebben zij een manier gevonden om samen bij belangrijke gebeurtenissen van hun zoon te zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore