Risico voor kinderen

Loden waterleiding gevaar voor zwangeren en baby's: actie geëist

06 november 2019 06:16 Aangepast: 06 november 2019 07:13
Archieffoto Beeld © Getty Images

Veel huizen hebben nog steeds loden waterleidingen. En dat kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen én kinderen tot 7 jaar. Daarom moet volgens de Gezondheidsraad meer gedaan worden om de leidingen te verwijderen. Als het niet anders kan, moeten sommige mensen overstappen op water uit flessen.

In een nieuw advies vraagt de Gezondheidsraad de minister van Infrastructuur en Waterstaat te onderzoeken op welke manieren ze het verwijderen van loden leidingen uit woningen kan stimuleren en faciliteren. Bijvoorbeeld via een nieuwe subsidieregeling.

Meldingsplicht

Een andere optie zou zijn om een meldingsplicht in te stellen als je je huis verkoopt of verhuurt, omdat dit minder vrijblijvend is. Daarnaast is het advies de aanwezigheid van loden leidingen mee te nemen in de risico-inventarisatie voor kinderdagverblijven en scholen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'200.000 woningen hebben ongezonde loden waterleidingen'

Deze leidingen kunnen ervoor zorgen dat er te veel lood in het drinkwater komt, wat vooral voor jonge kinderen gevaarlijk kan zijn. "Er zijn sterke aanwijzingen dat een verhoogde concentratie lood effect heeft op de hersenontwikkeling", zegt Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad. "Daarnaast kan de bloeddruk omhoog gaan en kan het leiden tot nierschade."

Tienduizend kinderen 

Wettelijk is 10 microgram lood per liter water toegestaan, maar het vervelende is dat je het niet door hebt als er meer in je water zit. Lood heeft geen geur of smaak en kan alleen worden vastgesteld door het water te laten testen door een specialist. Loden leidingen zijn wel te herkennen aan een typisch grijze kleur, maar sommige leidingen zijn in de grond, muur of vloer weggestopt.

De kans dat loden leidingen in je huis liggen, is het grootst als je in een huis woont van voor 1960. Daarna is lood in principe niet meer gebruikt. Het gaat volgens de Gezondheidsraad dus vooral om huizen in de oude binnensteden, waar de waterleidingen nooit vervangen zijn. Ze schatten dit aantal op 100.000 tot 200.000 woningen. "Dat gaat om ongeveer tienduizend kinderen en enkele duizenden zwangere vrouwen."

Drinkwater is de melkkoe van de overheid

Begin dit jaar ging de prijs van een glas kraanwater omhoog en van een glas flessenwater omlaag. Drinkwaterbedrijven vinden dit niet te verkopen.

Toch zijn ook mensen in nieuwbouwwoningen niet helemaal veilig, zegt Van Gool. "Daar geven de koppelingen en kranen lood af. Dan kan er tijdelijk ook een verhoogde concentratie van lood in het drinkwater komen." Maar dat is niet blijvend: na een aantal maanden neemt de concentratie lood in drinkwater weer af.

Toch adviseert de Gezondheidsraad om tijdelijk na oplevering van een huis flesvoeding van baby's aan te vullen met flessen bronwater en niet met water uit de kraan.

Gedragsadvies

Bij de huizen van vóór 1960 adviseren ze om het probleem bij de bron aan te pakken en de loden leidingen te vervangen. Zolang dit nog niet gebeurd is, adviseren ze zwangeren, baby's die flesvoeding krijgen en jonge kinderen om geen kraanwater meer te gebruiken maar flessenwater. "Dit geldt nadrukkelijk in afwachting van sanering, en niet in plaats daarvan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore