Ga naar de inhoud
Sinterklaasintocht

Apeldoorn voor de rechter vanwege kleur pieten bij landelijke intocht

Roetveegpiet Beeld © ANP

De gemeente Apeldoorn moet voor de rechter verschijnen vanwege de kleur van de pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas, die op 16 november in de stad wordt gehouden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wil een nog onbekende bezwaarmaker dat de vergunning voor de intocht wordt geschrapt omdat er alleen roetveegpieten aanwezig zijn bij de intocht. 

Laatste
Lees ook:
Laatste keer zwarte pieten bij intocht Sinterklaas Eindhoven

De NTR besloot in september dat er geen zwarte pieten meer bij de intocht zullen zijn. Bij de gemeente Apeldoorn kwamen daarop twee bezwaren tegen. Een van die bezwaarmakers stapte dus naar de rechter, maar de gemeente wil nog niet bekendmaken wie dat is. 

Pro-zwarte piet

Tegelijkertijd roepen organisaties als anti-islambeweging Pegida en de Nederlandse Volks Unie NVU mensen op om als zwarte piet naar de intocht te komen, maar volgens de gemeente Apeldoorn zijn het niet die groeperingen die naar de rechter stapten. 

Alleen
Lees ook:
Alleen roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas

De gemeente zelf is neutraal over het uiterlijk van zwarte piet, is te vinden op de website van de gemeente. "Als lokale overheid hebben we niet de pretentie om Nederland voor te schrijven wat de norm voor het uiterlijk van Piet zou moeten zijn. Of wat de toekomst van het sinterklaasfeest zou moeten zijn."

Geleidelijke verandering

De Apeldoornse samenleving volgt wel de 'geleidelijke verandering', staat op de website. "Dit maakt dat wij geen moeite hebben met het volgen van de ontwikkeling die de NTR voorstaat", schrijft de gemeente. De gemeente weet nog niet of er in 2020 in Apeldoorn ook alleen roetveegpieten zijn. 

Eerder vandaag werd ook bekend dat de gemeente Eindhoven de lijn van de landelijke intocht volgt. Dit jaar lopen daar voor het laatst zwarte pieten mee tijdens de intocht in de stad.

De rechtbank in Arnhem behandelt de zaak rondom de landelijke intocht donderdag.