In andermans schoenen

Ludieke actie tijdens lerarenstaking: een dag als kapper, presentator en bloemist

06 november 2019 05:57 Aangepast: 06 november 2019 07:01
Leraren van basisschool de Welp uit Markelo Beeld © De Welp

Meer dan 4000 scholen doen vandaag mee aan de landelijke onderwijsstaking. Ditmaal wordt het geplaagde Malieveld overgeslagen, maar de demonstranten gaan naar andere locaties in Den Haag. Daarnaast zijn er scholen die op eigen houtje acties organiseren.

Afgelopen weekeinde was er nog onduidelijkheid over de staking. Die werd aanvankelijk afgeblazen, maar inmiddels legt bijna de helft van alle scholen het werk neer vandaag. Zij vragen de aandacht 'voor minder werkdruk, voldoende collega’s en een fatsoenlijk salaris'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderwijsstaking: bijna de helft van de scholen doet al mee

Basisschool De Welp uit Markelo doet ook mee aan de staking. De leraren trekken niet naar Den Haag, maar hebben een bijzondere actie bedacht om hun stem te laten horen. Zes ouders, zonder lesbevoegdheid, nemen de lessen over terwijl de leraren de handen uit de mouwen steken bij lokale ondernemers.

Ouders voor de klas

Het idee ontstond na de uitspraken van minister Arie Slob van een paar weken geleden. Hij had aangegeven dat basisscholen met een lerarentekort ouders voor de klas mogen zetten, het aantal lesuren mogen verminderen of een deel van de tijd kunnen vullen met online lessen vanuit huis. Hij benadrukte daarbij wel dat wetsovertredingen alleen toegestaan zijn als scholen aantonen dat ze echt niet anders kunnen.

"Belachelijk, zelfs in noodgevallen", zegt directeur Michèle Kraal van De Welp. "Lesgeven is iets voor professionals. Als een chirurg een dag ziek is, vraag je ook niet aan iedereen: kom je even snijden?"

Niet zomaar een vak

Om te benadrukken dat lesgeven niet zomaar een vak is, heeft de basisschool vandaag de actie ‘Wij stappen het onderwijs uit, stap jij erin?’ in het leven geroepen. "We dachten, hoe kunnen we nou het best een signaal afgeven? Toen kwam het idee om een dag eens iets heel anders te gaan doen. Wij hebben lokale ondernemers gevraagd of we een dagje bij hen konden werken en daar werd enthousiast op gereageerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kopzorgen bij ouders om lerarenstaking: 'Het was ja, nee en toen toch weer ja'

De docenten gaan bij de meest uiteenlopende bedrijven aan de slag. "Een collega gaat bijvoorbeeld presenteren bij Omroep Oost, een ander helpt bij de bloemist en weer een andere collega werkt vandaag bij de boekhandel."

Tijdens de werkzaamheden worden vlogs gemaakt om te laten zien hoe moeilijk het is om iets te doen waar je niet voor geleerd hebt. Zes ouders nemen in de tussentijd de lessen over. Zij volgen een algemeen lesprogramma, zodat ze kunnen zien hoe het is om les te geven. 

Onwetendheid 

Toch krijgt Kraal niet alleen positieve reacties op het initiatief. Berichten als 'zijn jullie nog niet tevreden na al dat geld? en 'dit is lekker voor het imago van het vak' komen geregeld voorbij. "Ik heb soms het idee dat mensen niet zo goed weten hoe groot het probleem is. Als het zo doorgaat, blijft het lerarentekort groeien en heb je nauwelijks nog professionals voor de klas. Het is goed dat er nu aan de bel wordt getrokken."

Kraal gaat zelf ook niet stilzitten vandaag. "Ik ga zelf meelopen bij de kapper. Mijn baas heeft vanmiddag om 14.00 uur een afspraak staan. Ik weet niet of hij zegt: pak jij die schaar maar." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat te doen tijdens lerarenstaking? Bij deze attractieparken krijg je vandaag korting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore