Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Invoeren leenstelsel

Belangengroepen niet onder indruk van besteding geld afschaffing basisbeurs

05 november 2019 15:40 Aangepast: 05 november 2019 16:56
Partijen die investeren in onderwijs komen er onterecht bekaaid vanaf in de CPB-berekeningen. Beeld © ANP

Personeel en studenten in het hbo- en het wetenschappelijk onderwijs zijn niet onder de indruk van de investeringen die worden gedaan met het geld dat is opgehaald door invoering van het leenstelsel. Dat zeggen WO in Actie en het LSVb tegen RTL Nieuws.

Bedoeling van de investeringen is het niveau van het onderwijs verhogen. Minister van Onderwijs Van Engelshoven heeft vandaag bekendgemaakt welke plannen van onderwijsinstellingen zijn goedgekeurd.

Zo krijgen tien universiteiten en vijf hogescholen tot 2024 ruim 600 miljoen euro. Die gaan dat bedrag onder meer investeren in betere studentbegeleiding, betere onderwijsfaciliteiten, meer toegankelijkheid en hogere docentkwaliteit.

Dubbel gênant en zuur

Rens Bod, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat WO in Actie niet blij is met de plannen. "Het idee is mooi, want bijvoorbeeld meer geld voor docenten. Maar deze nieuwe investeringen compenseren niet de bezuinigingen die er zijn geweest. Het is dubbel gênant en zuur. Het is bloedgeld en een druppel op de gloeiende plaat", zegt Bod.

"Eigenlijk zou er 1,15 miljard euro extra moeten naar het hbo en de universiteiten. We verliezen goede onderzoekers en leraren en studenten aan het buitenlan, waar wél investeringen in het onderwijs worden gedaan."

Bezuinigingen

Voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) Alex Tess Rutten zegt weliswaar blij te zijn met de plannen om de kwaliteit in het hoger onderwijs te verbeteren, maar dat er nooit extra is geïnvesteerd zoals werd beloofd bij de afschaffing van het leenstelsel in 2014. "Dat is nooit gebeurd. Terwijl er meer geïnvesteerd zou worden, werd er tegelijkertijd bezuinigd, zelfs nog in het laatste Prinsjesdagakkoord."

De LSVb wil dat de basisbeurs terugkomt. Inmiddels wil ook een ruime Kamermeerderheid af van het huidige leenstelsel, dat door het vorige kabinet werd ingevoerd. Wat ervoor in de plaats zou moeten komen, is nog onbekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Universiteiten krijgen na vier jaar miljoenen uit opbrengst leenstelsel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore