Ga naar de inhoud
Langzaam hardlopen

Eén keer per week joggen even gezond als hard trainen: 'Verbazingwekkend'

Slechts 50 minuten per week hardlopen is voldoende voor je gezondheid. Beeld © ANP

​​​​​​​Word jij ook altijd links en rechts ingehaald tijdens je wekelijkse hardlooprondje? Geen enkel probleem, zeggen wetenschappers, want het tempo maakt geen verschil voor je gezondheid. En maar een keer per week 50 minuten joggen is ook voldoende. "Verbazingwekkend", zegt begeleider van topsporters Sam Ballak.

Het gezaghebbende tijdschrift British Medical Journal publiceert vanochtend een analyse van veertien onderzoeken naar hardlopen en gezondheid. Daaruit blijkt dat iemand die geregeld hardloopt de kans op een vroegtijdige dood met ongeveer een kwart verlaagt. Sporters hebben 30 procent minder kans op hart- en vaatziektes en 23 procent minder kans op kanker.

Al vanaf 50 minuten hardlopen is er die flinke gezondheidswinst, zelfs als dat in een zeer laag tempo gaat. Acht kilometer per uur is al voldoende.

En belangrijker, meer sporten levert geen extra winst voor je gezondheid op. "Ik ben verbaasd", zegt inspanningssfysioloog Sam Ballak, die met Nederlandse topsporters werkt op Sportcentrum Papendal.

Waarom verbaasd?

"Vooropgesteld dat de boodschap 'iets doen beter is dan niets doen' natuurlijk als een paal boven water staat. Dat blijkt ook weer uit dit onderzoek. Ik vind het verbazingwekkend. Als ik op celniveau kijk, dan heeft een training 2 à 3 dagen effect op het lichaam. Gewoonlijk moet je zo'n 2 tot 3 dagen herstellen van een training. Dan zou ik zeggen dat twee keer per week de beste gezondheidseffecten zou opleveren."

Moet
Lees ook:
Moet je aan de linker- of rechterkant van de weg hardlopen?

Topsporters zijn dus ongezond bezig?

Het is bekend dat topsport gewoon niet gezond is. Topsporters presteren letterlijk op het maximum van wat zij kunnen. Zij balanceren op een lijn en als ze te ver gaan, dan raken ze geblesseerd. Daarom kunnen topsporters aan het eind van hun carrière vaker last krijgen van versleten gewrichten dan gewone mensen.

Als je ouder bent en je wil beginnen met sporten, wordt hardlopen je ook afgeraden omdat de blessurekans daarbij groter is dan bij bijvoorbeeld zwemmen of fietsen.

Maar ik heb er niets aan als ik vier keer per week hardloop?

Als je je lichaam maar laat herstellen. Je moet altijd minstens een dag rusten tussen dagen dat je sport. Zo kan je lichaam bijkomen van de inspanning. Als je elke dag in de week wil sporten, dan moet je veel afwisselen, dus verschillende inspanningen. Bijvoorbeeld een lange duurloop afwisselen met sprintjes of juist met fitness.

Belangrijker is dat je er qua gezondheid misschien niet zoveel aan hebt, maar wel wat betreft conditie. Dus meer trainen zorgt wel degelijk voor winst, namelijk een betere conditie.

Ga je na dit onderzoek mensen anders adviseren?

Nee, ik denk het niet. Sterker nog, 50 minuten hardlopen als je nooit iets doet, is best veel. De meeste mensen die weinig sporten, lopen dan een rondje van 3 tot 5 kilometer. Ik zou mensen daarom juist adviseren twee keer per week 30 minuten te gaan hardlopen. Dat verdeelt de belasting op je lichaam beter en zorgt dat je minder kans hebt op blessures.

Kan
Lees ook:
Kan iedereen hardlopen? 'Er komt veel meer bij kijken dan een mooi trainingspakje'