Ga naar de inhoud
Taakstraf

Brandmerkende scoutingleider in hoger beroep wél veroordeeld voor zware mishandeling

Op dit zomerkamp in België kregen drie kinderen een brandmerk volgens het OM.

Een scoutingleider uit Goes is in hoger beroep veroordeeld voor zware mishandeling van drie scouts van 11, 11 en 13 jaar oud. Hij brandmerkte de drie kinderen bij een ontgroeningsritueel van de scouting. Verdachte Mark B. krijgt een taakstraf van 180 uur. Vorig jaar werd hij nog vrijgesproken.

Ook moet de verdachte ruim 700 euro schadevergoeding betalen aan een van de slachtoffers.

De aanklager had twee weken geleden tegen de 24-jarige Mark B. 240 uur taakstraf geëist. De verdachte werd vorig jaar vrijgesproken, omdat hij de brandwonden niet met opzet zou hebben veroorzaakt. Het OM ging toen in hoger beroep.

Ontgroeningsritueel

Twee jongens en een meisje liepen in de zomer van 2017 brandwonden op tijdens een ontgroeningsritueel bij de zeeverkenners. Daarbij zouden de kinderen zogenaamd worden gebrandmerkt. B. deed dat vervolgens ook echt.

De rechtbank oordeelde in de eerdere uitspraak dat hij de kinderen niet opzettelijk verwondde. Justitie liet toen meteen weten dat het in hoger beroep ging, omdat ze vindt dat er sprake is van opzet, omdat B. had moeten weten dat hij de kinderen had kunnen verwonden.

Geroyeerd

Eén van de drie kinderen heeft blijvend letsel overgehouden. "Als ik had geweten dat ze zo veel pijn zouden hebben, had ik het niet gedaan natuurlijk. Dit was nooit de bedoeling", zei B. eerder.

Hij werd ondanks de vrijspraak geroyeerd door Scouting Nederland.

Brandmerkende
Lees ook:
Brandmerkende scoutingleider ook vervolgd voor schuld aan wonden

Dit gebeurde er:

Twee jongens en een meisje liepen in de zomer van 2017 brandwonden op tijdens een ontgroeningsritueel bij de zeeverkenners. Daarbij zouden de kinderen zogenaamd worden gebrandmerkt door met een staaf met inkt de letters FN op de rug van de kinderen te stempelen, de initialen van Frans Naerebout, naamgever van de scoutinggroep. Om het echt te laten lijken, haalde B. de staaf door het vuur.

B. had gevoeld of de pook niet te heet was. Dat was voor de rechtbank destijds reden om aan te nemen dat hij de kinderen niet opzettelijk verwondde. Het Openbaar Ministerie liet toen meteen weten dat het in hoger beroep ging, omdat het vindt dat er sprake is van opzet, omdat B. had moeten weten dat hij de kinderen had kunnen verwonden.

Kinderen
Lees ook:
Kinderen kregen brandmerk tijdens scoutingkamp: 'Ze schreeuwden het uit'