600 miljoen euro

Universiteiten krijgen na vier jaar miljoenen uit opbrengst leenstelsel

05 november 2019 08:00 Aangepast: 05 november 2019 13:00
Studenten in een collegezaal (archieffoto) Beeld © ANP

Vier jaar na de invoering van het leenstelsel krijgen tien universiteiten en vijf hogescholen een miljoenenbedrag van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.

Het leenstelsel werd door het vorige kabinet mede in het leven geroepen om meer geld in het onderwijs te kunnen pompen. Dat moest tot een kwaliteitsverbetering leiden. Nu heeft Van Engelshoven bekendgemaakt welke plannen van de onderwijsinstellingen zijn goedgekeurd.

600 miljoen euro

Tien universiteiten en vijf hogescholen krijgen tot 2024 ruim 600 miljoen euro. Die gaan dat bedrag onder meer investeren in betere studentenbegeleiding, betere onderwijsfaciliteiten, meer toegankelijkheid en hogere docentkwaliteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Minister kijkt naar 'mogelijke aanpassingen' leenstelsel studenten

De Radboud Universiteit Nijmegen verruimt bijvoorbeeld de openingstijden van de bibliotheek en de Rijksuniversiteit Groningen wil het geld gebruiken om meer studentpsychologen en extra studiebegeleiders aan te nemen.

Studievoucher

De plannen zijn mede tot stand gekomen door de inbreng van studenten. "Het is goed om te zien dat er op alle instellingen flink werk is gemaakt door studenten, docenten en bestuurders om goede plannen te maken om het vrijgekomen geld te besteden", zegt Van Engelshoven.

Eerder was al besloten dat studenten die tussen 2014 en 2018 al moesten lenen maar nog geen profijt van de doorgevoerde voordelen hadden, bij hun afstuderen een studievoucher ter waarde van 2000 euro krijgen. Met die voucher kunnen zij extra onderwijs volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

GroenLinks wil af van zelfbedacht leenstelsel: 'Beter ten halve gekeerd'

Onder vuur

Het leenstelsel staat overigens weer volop ter discussie. Voormalige voorvechters als GroenLinks en PvdA hebben zich er intussen tegen gekeerd.

Er is nu een stevige meerderheid voor een terugkeer van de studiebeurs. Het kabinet heeft echter afgesproken daar deze kabinetsperiode niet aan te morrelen. Maar de coalitiepartijen CDA en D66 willen toch kijken welke aanpassingen al op korte termijn mogelijk zijn.

De basisbeurs moet terug. Is dat wel zo'n goed idee?

De basisbeurs moet terug. En het sociale leenstelsel voor studenten moet worden afgeschaft. Daar vallen nogal wat kanttekeningen bij te plaatsen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore