Demonstraties aangekondigd

Laatste keer zwarte pieten bij intocht Sinterklaas Eindhoven

05 november 2019 10:24 Aangepast: 05 november 2019 10:30
Sinterklaas werd tijdens de intocht van 2019 voor het laatst geflankeerd door zwarte pieten. Beeld © ANP

Dit jaar lopen er voor de laatste keer zwarte pieten mee tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Vanaf 2020 volgt de Brabantse stad de landelijke lijn zoals die op televisie te zien is. De vrees is dat aangekondigde demonstraties opnieuw uit de hand zullen lopen.

Burgemeester John Jorritsma en Stichting Sint-Nicolaas Intocht Eindhoven hebben gisteravond samen de invulling van het sinterklaasfeest bekendgemaakt.

Verschillende haarstijlen

Naast donker geschminkte pieten doen er voor het eerst glitterpieten en pieten met allerlei verschillende kleuren en haarstijlen mee. Na deze editie neemt Eindhoven definitief afscheid van zwarte piet.

"We realiseren ons dat deze veranderingen nooit naar ieders tevredenheid kunnen zijn", valt er in de schriftelijke verklaring te lezen. "Voor ons staat een plezierig feest voor iedereen maar vooral voor de kinderen voorop."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kick Out Zwarte Piet: 'Demonstraties in twaalf steden tegen Zwarte Piet'

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft via hun Facebook-pagina laten weten te zullen demonstreren in Eindhoven. 

In reactie daarop kondigde ook Pegida Nederland een protest aan. "Wij hebben de gemeente laten weten dat als KOZP komt, dat wij er ook zullen zijn", meldt Pegida Nederland-woordvoerder Edwin Wagensveld. "Dat is al sinds september bekend."

Overleg

De gemeente Eindhoven buigt zich deze week over de vraag of en waar de groepen hun demonstraties mogen uitvoeren. Volgens een woordvoerster zijn actievoerders uitgenodigd om te overleggen over de intocht op 16 november. "De gemeente moet een beschikking over de demonstraties afgeven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taakstraffen voor rellen tegen anti-pietdemonstranten

Een situatie als vorig jaar zal de gemeente willen voorkomen, toen de confrontatie tussen de actiegroepen uit de hand liep. Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werden belaagd door hooligans. Zij bekogelden de demonstranten op het Catharinaplein met eieren, bananen en blikken bier. Dat leidde tot twaalf taakstraffen, en één celstraf van twee weken.

De intocht in Groningen liep vorig jaar uit de hand

Vorig jaar mengden hooligans zich in de demonstratie van 40 anti-zwarte piet betogers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore