Ga naar de inhoud
Soms hooguit een bloemetje

Mantelzorg: in de ene gemeente krijg je niets, in de andere 300 euro

Een mantelzorger aan het bed van een oudere vrouw (archiefbeeld). Beeld © ANP

De waardering die een mantelzorger krijgt, verschilt nogal per gemeente. In sommige plaatsen loopt het bedrag op tot wel 300 euro, terwijl een nabijgelegen gemeente soms helemaal niets uitkeert. "Dat helpt niet om je erkend te voelen."

Tot die conclusie komt MantelzorgNL, een vereniging die opkomt voor mensen die voor een naaste zorgen. Zondag is het de Dag van de Mantelzorg.

Mantelzorgers
Lees ook:
Mantelzorgers gaan niet op vakantie omdat ze zorgen voor hun geliefde

Mantelzorgwaardering

Zeker 42 Nederlandse gemeenten hebben de mantelzorgwaardering volledig afgeschaft. Bij nog eens 36 andere gemeenten kon MantelzorgNL niets over zorgwaardering vinden. Dat betekent volgens de vereniging dat mantelzorgers in die plaatsen hoogstwaarschijnlijk niet op een waardering hoeven te rekenen.

De verenging vreest daarnaast dat veel van de overgebleven 277 gemeenten de mantelzorgwaardering volgend jaar ook af zullen schaffen.

Enorme verschillen

Tussen de gemeenten die wel waardering uiten voor mantelzorgers, zitten grote verschillen. In de ene gemeente krijg je een bedrag tot wel 300 euro, elders hooguit een bloemetje of een cadeaubon.

Zo krijgt een mantelzorger in de Drentse gemeente De Wolden 300 euro contant, terwijl de nabijgelegen gemeente Hoogeveen de waardering heeft afgeschaft. Op de website van MantelzorgNL is te zien hoe jouw gemeente met mantelzorgers omgaat.

Melvin
Lees ook:
Melvin (11) is mantelzorger voor zieke moeder: 'Zo lief dat hij dat voor mij doet'

Volgens Liesbeth Hoogendijk, de bestuurder van MantelzorgNL, zorgen die verschillen voor problemen. "Voor veel mantelzorgers is de waardering belangrijk als erkenning van hun inzet. De grote verschillen tussen gemeenten helpen niet om je erkend te voelen."

Ingewikkelde aanvraagprocedures

Mantelzorgers moeten de waardering zelf aanvragen. Het is onduidelijk hoeveel mensen dat ook echt doen. Zo zijn er volgens MantelzorgNL veel mensen die een waardering niet nodig vinden of die niet eens weten van het bestaan ervan. Ook de voorwaarden om recht te hebben op een waardering verschillen per gemeente nogal.

Bij twintig procent van de gemeenten zou de informatie in ieder geval zo gebrekkig of de aanvraagprocedure zo ingewikkeld zijn, dat het een mantelzorger praktisch onmogelijk wordt gemaakt.

"Als je als mantelzorger een ware zoektocht af moet leggen om de waardering aan te vragen, dan kun je je afvragen of het gevoel van waardering nog overeind blijft", vindt Hoogendijk.

Als mantelzorger op vakantie? Dan nemen deze mensen het van je over

02:31
Vervangende mantelzorg zou veel beter geregeld moeten worden, zegt ANBO, de bond voor ouderen.