Ga naar de inhoud
179,8 miljard

Quote 500: meer miljardairs dan ooit en allerrijksten nu nóg rijker

Het aantal miljardairs was nog nooit zo hoog. Beeld © ANP

De allerrijksten in Nederland zijn wéér rijker geworden. Ook is het aantal miljardairs dit jaar toegenomen tot een recordaantal van 37. Dat blijkt uit de gisteravond verschenen Quote 500.

De 500 rijkste Nederlanders bezitten samen 179,8 miljard euro. Dat is ruim tien procent meer dan vorig jaar.

Miljonair
Lees ook:
Miljonair en bang voor negatieve rente? Zo neem je een miljoen op

De Quote 500 doet al 23 jaar onderzoek naar de allerrijksten en in die tijd stonden er nooit eerder 37 miljardairs in de lijst. Vorig jaar behoorden nog 'slechts' 31 tot de 'negennullenclub'.

Lage rentes en hoge overnamesommen

Volgens het blad zijn de allerrijksten zoveel rijker geworden dankzij lage rentes, goede resultaten op de vastgoedmarkt en hoge overnamesommen voor techbedrijven. Veel van de geïnterviewde miljonairs zeiden: "Wie in deze tijd geen geld verdient, doet echt iets niet goed".

Rijkste Nederlanders

De rijkste Nederlander is traditiegetrouw Charlene de Carvalho-Heineken. Zij bezit 14,2 miljard euro, nadat haar vermogen dit jaar met 10,9 procent toenam. Op de tweede plaats staat, net als vorig jaar, Frits Goldschmeding met 4,4 miljard euro. Goldschmeding is de oprichter van uitzendbureau Randstad.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de rijkste Bekende Nederlanders van 2019

Een gedeelde derde plaats is voor Gérita en Inge Wessels (3,6 miljard euro), zij zijn de erfgenamen van vastgoedman Dik Wissels. John de Mol staat met een geschat vermogen van 2,7 miljard op de vierde plaats. Deze andere Bekende Nederlanders staan dit jaar in de Quote 500.

Hoogste binnenkomer en grootste verliezer

De hoogste binnenkomer is Remon Vos. Hij is de baas van een Oost-Europese projectontwikkelaar en zijn vermogen wordt geschat op 1,5 miljard euro.

De miljonair die in het afgelopen jaar relatief het grootste deel van zijn vermogen verloor, is de Zeeuwse ondernemer Piet Vroon. Hij zag zijn vermogen met 49,1 procent dalen naar 280 miljoen euro. Hij staat nu nog op plaats 145 in de Quote 500.

Duitse
Lees ook:
Duitse miljonairsfamilie sterft bij bizarre vliegtuigcrash op Mallorca