Kerk verwoest

Pastoor Hoogmade aangeslagen: 'Het aangezicht van het dorp is weg, vreselijk'

04 november 2019 15:33 Aangepast: 04 november 2019 18:42

De brandweer in Hoogmade heeft de Onze-Lieve-Vrouwen-Geboortekerk opgegeven. Vanmiddag brak de brand uit na werkzaamheden in de kerk. "Het is het hart dat in brand staat. Het is vreselijk", zegt pastoor Jack Glas tegen RTL Nieuws.

Hulpdiensten zijn massaal aanwezig in het Zuid-Hollandse Hoogmade. De brandweer is inmiddels gestopt met blussen en laat de kerk gecontroleerd uitbranden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote brand in kerk Hoogmade, torenspits ingestort

Aangezicht van het dorp

De pastoor hoorde iets voor enen dat zijn kerk in brand stond. "Dan ga je erheen. Je probeert erbij te komen en rent naar de kerk, maar toen zeiden ze al: 'stop maar want er is niets meer aan te doen'", zegt de pastoor tegen RTL Nieuws.

"Dit is pijn, verdriet. De kerk is het aangezicht van het dorp en dat is nu weg." Daarnaast heeft kerk voor veel mensen een speciale betekenis. "Mensen zijn er getrouwd, hebben er begrafenissen gehad", zegt de pastoor, "deze kerk betekent veel voor de geloofsgemeenschap."

Ook voor kerkbezoekers is het een emotionele dag. "We zijn er allemaal een beetje kapot van. Die toren was zo'n ijkpunt", zegt Jeanne Borst-Oudshoorn. De 67-jarige vrouw is gedoopt in de kerk en heeft haar communie daar gedaan. Inmiddels zingt ze met een groep van acht vrouwen in het kerkkoor, en oefent ze er wekelijks.

"We hebben er gisteren nog gezongen", zegt Borst-Oudshoorn. Iedereen is volgens haar een beetje in de war van wat er allemaal gebeurd is. Ze vinden het niet alleen triest dat het gebouw weg is, maar ook alles wat erin stond. "Er stond een prachtige orgel die is geschonken door iemand uit Hoogmade. Dat vind ik eeuwig zonde."

'Onze kerk'

Net als in de rest van Nederland loopt het kerkbezoek in Hoogmade terug. Elke zondag kwamen er nog zo'n 70 mensen samen, maar voor die mensen was het een heel belangrijke plek. "Het is gewoon onze kerk, de kerk waar je samenkomt. Elke zondag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore