Wel of niet vrij?

Kopzorgen bij ouders om lerarenstaking: 'Het was ja, nee en toen toch weer ja'

04 november 2019 16:14 Aangepast: 04 november 2019 17:29
Leerkrachten bij een eerdere staking. Beeld © ANP

De twijfels over het wel of niet doorgaan van de lerarenstaking op 6 november heeft voor veel onzekerheid bij ouders gezorgd. Want moeten ouders nu wel of niet hun kinderen thuishouden? "Een beetje duidelijkheid was wel fijn geweest."

Petra Stet weet nog steeds niet of de basisschool van haar 4-jarige dochtertje komende woensdag open is. "Zaterdagochtend kregen alle ouders via de mail te horen dat de staking was afgelast, en dat de lessen doorgaan."

Geen bevestiging

Diezelfde zaterdag vernam Petra een paar uur later via het nieuws dat de staking toch door zou gaan. Het gevolg: ze heeft nu echt geen idee meer. "Het was ja, nee en toen toch weer ja. Ik heb nog steeds geen bevestiging."

Verwarring op het schoolplein: gaat de lerarenstaking wel of niet door?

Ook op het schoolplein zijn de meningen verdeeld over het nut van de staking op 6 november.

Het was al een aantal weken bekend dat 6 november de landelijke stakingsdag van het onderwijs zou worden. Maar vorige week vrijdag werd de staking plots ingetrokken nadat het kabinet met extra geld over de brug kwam. Een dag later oordeelde de onderwijsvakbond AOb, na overleg met de leden, dat de eenmalige hoeveelheid extra geld niet genoeg is, en dat de staking daarom tóch doorgaat.

De beslissing om niet te gaan staken, is vrijdag te snel is genomen, stelt het bestuur van de AOb nu. "We bieden onze excuses aan voor de ontstane verwarring', schrijft de vakbond in een verklaring.

Oppas regelen

"Het lijkt alsof ze totaal geen rekening met de ouders hebben gehouden", baalt Petra. "Want de meeste ouders moeten gewoon werken, en daarom oppas regelen als onze kinderen niet op school zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderwijsstaking: bijna de helft van de scholen doet al mee

Ook docenten zijn niet blij met de gang van zaken rondom de staking. "De verwarring en ergernis bij de ouders is heel begrijpelijk", stelt leerkracht Daniëlle Koolmees van basisschool De Horizon uit Delft. "In ogen van veel ouders zijn de leraren schuldig aan de onduidelijkheid. Terwijl het besluit om de staking niet door te laten gaan van de vakbond was."

Imagoschade

Koolmees vraagt zich af hoe de vakbond gaat proberen de imagoschade van de docenten te beperken. Want de docente vindt steun van de ouders tijdens het lerarenprotest ontzettend belangrijk. "Ik hoor veel wisselende geluiden om mij heen: veel ouders staan door de gang van zaken niet meer achter de docenten. En dat is zo jammer. Want het protest is juist bedoeld voor beter onderwijs voor hun kinderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat te doen tijdens lerarenstaking? Bij deze attractieparken krijg je vandaag korting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore