Onderzoek Amsterdam UMC

Hartstichting: zout stimuleert ontstekingen, verergering aderverkalking mogelijk

04 november 2019 12:31 Aangepast: 04 november 2019 14:50

Zout stimuleert ontstekingsreacties bij mensen en kan mogelijk ook slagaderverkalking verergeren. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van het Amsterdam UMC.

Voor het eerst is aangetoond dat zout bij mensen ontstekingen kan bevorderen. "Op die manier zou zout dus slagaderverkalking kunnen verergeren", zeggen de onderzoekers Jan Van den Bossche en Liffert Vogt, die worden ondersteund door de Hartstichting.

Hart- of herseninfarct

"Dat is een chronisch ontstekingsproces in de bloedvatwand, dat een hart- of herseninfarct tot gevolg kan hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wc vol sensoren: 'We zien aan je urine of je te veel zout hebt gegeten'

De onderzoekers stelden dat vast bij een groep gezonde vrijwilligers. Een deel van hen volgde een zoutarm dieet, anderen juist een voedingspatroon met veel zout. 

Meer witte bloedcellen

De onderzoekers zagen bij de laatste groep niet alleen dat de bloeddruk steeg, maar ook dat in hun huidweefsel meer witte bloedcellen aanwezig waren. Witte bloedcellen zijn actief bij ontstekingsreacties in het lichaam.

Verder werd duidelijk dat een zoutrijk dieet witte bloedcellen zo verandert, dat deze cellen gemakkelijker door de bloedvatwand kruipen om naar ontstoken plekken in het lichaam te gaan. Ook scheiden ze meer ontstekingsstoffen uit, wat ontstekingsreacties versterkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Lactosevrij, zoutarm, tarweloos: mag het een wensje minder zijn?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore