Vanaf volgend jaar

'IJzeren' medicijnbuffer moet tekorten voorkomen

04 november 2019 04:07 Aangepast: 04 november 2019 08:32
Beeld © Koen van Weel / ANP

Er komen steeds vaker tekorten voor van geneesmiddelen. Hierdoor zitten patiënten vaak zonder. Fabrikanten en groothandels gaan daarom grotere voorraden aanhouden.

De ruimere voorraad moet genoeg zijn voor vijf maanden, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Hij gaat dat afspreken met alle betrokkenen en laat de inspectie erop toezien dat die afspraken ook worden uitgevoerd.

De aanleg van deze verplichte 'ijzeren' voorraad begint volgend jaar en duurt voor een gemiddeld geneesmiddel een jaar of twee. Zodra de magazijnen vol liggen, denkt Bruins 85 procent van de tijdelijke medicijntekorten te kunnen opvangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekort aan medicijnen verdubbelt dit jaar

Op eigen kosten

De extra buffer kost ongeveer 25 miljoen euro. Dat moeten fabrikanten, groothandels, apothekers en zorgverzekeraars samen betalen, vindt de minister. Hij wijst erop dat de royalere voorraad hun ook geld scheelt. Ze hoeven bij nieuwe aanvoerproblemen straks niet meteen op zoek naar een vervangend middel, dat vaak ook nog duurder is.

Sommige geneesmiddelen zijn niet meer bruikbaar als ze maanden worden bewaard. De betrokkenen gaan afspreken hoe ze verspilling kunnen voorkomen.

Dichter bij huis

Bruins zegt met andere Europese landen te gaan bespreken of de productie van medicijnen en bestanddelen daarvoor niet weer vaker in Europa kan plaatsvinden.

Nu gaat het geregeld mis met ingrediënten uit bijvoorbeeld China.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom zijn er enorme tekorten aan zoveel medicijnen?

Wat zijn de oorzaken van de medicijntekorten?

Dat  Nederland steeds vaker last heeft van medicijntekorten heeft verschillende oorzaken. Hier de drie belangrijkste.

  • Minder fabrikanten: Grondstoffen en medicijnen worden door een steeds kleinere groep grote fabrieken gemaakt in verre landen zoals China en India. Als er iets mis gaat, zijn er weinig alternatieve fabrikanten.
  • Lagere prijzen: De prijzen voor medicijnen zijn laag in Nederland. Een schaars geneesmiddel wordt dan soms eerder verkocht aan landen die er meer voor betalen.
  • Kleinere voorraden: Dit bespaart kosten. Ook worden er minder medicijnen weggegooid omdat ze over de datum zijn. Maar tekorten kunnen tevens minder goed opgevangen worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore