'Geen energie meer'

Nederlandse marathonloper grijpt naast olympisch ticket: 'Het was een lijdensweg'

03 november 2019 22:41 Aangepast: 08 november 2019 11:36
Michel Butter bij de Dam tot Damloop 2019 Beeld © ANP

Bij de marathon van New York was voor Nederlander Michel Butter het doel duidelijk: bij de eerste tien eindigen, en zo een olympisch ticket bemachtigen. Dat lukte niet. Nu heeft hij nog maar één kans op de Spelen, die hij vier jaar geleden op acht seconden misliep.

Er waren voor Butter twee manieren om een ticket te bemachtigen: onder 2.11,30 lopen of bij de eerste tien eindigen. Hij wist al dat die snelle tijd onmogelijk was op het zware parcours van New York, dus ging hij voor een plek bij de eerste tien. Maar al na 20 kilometer moest hij de kopgroep laten gaan, en finishte Butter met 2.25.06 ver buiten de top 10.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roxanne loopt 'de grote 6' marathons in één jaar, voor het goede doel

"Het ging hard", vat hij het simpel samen tegenover RTL Nieuws. "Ik was er klaar voor. Ik had een goede voorbereiding en was in vorm, maar dit was voor mij te gek." De combinatie van veel heuvels, veel wind en een kopgroep die maar bleef gaan, werd Butter te machtig.

"Het laatste stuk was een lijdensweg", zegt Butter. "Ik had geen energie meer in mijn lichaam. Moet je je voorstellen dat je een paar dagen niet hebt gegeten en dan moet je hardlopen, zo voelde het ongeveer vanaf 30 kilometer. Ik kreeg ook nog krampen. De tijden liepen op, maar ik bleef mijn best doen."

Acht seconden te langzaam

Nu heeft Butter nog één laatste kans om de Olympische Spelen in Tokio te halen, en dat is bij een voorjaarsmarathon in 2020. De vorige keer liep hij de Spelen mis door de marathon van Amsterdam met een tijd van 2.11.08 te rennen, acht seconden te langzaam voor een olympisch ticket. Toch staat er voor Butter geen enorme druk op die laatste race.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Marathon toch in Tokio, desnoods 's nachts'

"Ik ga het niet anders doen dan anders", zegt hij. "Er staat altijd wel druk op een marathon, want je hebt elke keer één kans. Maar ik hou wel van de spanning."

Butter houdt nu een korte vakantie, en daarna gaat hij weer volop trainen. "Een marathonloper kan niet te lang stil blijven zitten, dan gaan concurrenten me weer voorbij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore