Pamflet

Jeugdzorginstellingen eisen maatregelen tegen geweld

03 november 2019 19:08 Aangepast: 04 november 2019 07:40
Beeld © ANP

Acht op de tien jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders kregen het afgelopen jaar te maken met agressie, uiteenlopend van schreeuwen en schelden tot ernstige bedreigingen en fysiek geweld. Dat schrijven jeugdzorginstellingen in een pamflet.

Ze dringen aan op maatregelen."De maatschappij lijkt weg te kijken en aangiftes van jeugdbeschermers worden door politie en justitie vaak onterecht afgewezen vanwege gebrek aan capaciteit", aldus de opstellers.

Professionals beschermen

"Het kabinet beloofde eerder professionals in overheidsdienst - dus ook die van jeugdbescherming - goed te beschermen. In de praktijk is daarvan niets terechtgekomen", staat in het pamflet.

Ook zou Den Haag met internetplatforms en -providers een convenant moeten sluiten waarin ze beloven websites te blokkeren en berichten te verwijderen als jeugdbeschermers met naam en toenaam besmeurd of bedreigd worden.

Steeds vaker in privéleven

"Niet alleen worden medewerkers in hun werk bedreigd, agressieve cliënten en ouders weten de jeugdbeschermers namelijk ook steeds vaker in hun privéleven te raken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer jongeren krijgen jeugdzorg

De organisaties waarschuwen dat aantijgingen en dreigementen die op sociale media worden gedaan 'voor altijd op het internet staan'.

Jeugdzorg Nederland meldde vorige week dat het aantal jongeren dat jeugdzorg ontvangt in de eerste helft van dit jaar met 5000 is toegenomen tot 366.000, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore