475 biljetten

Eerlijke vinder brengt 237.500 euro naar politie, maar geld blijkt vals

03 november 2019 18:40
De stapel vals geld Beeld © Politie Maastricht

Vandaag lagen er ineens 475 briefjes van 500 euro op de balie van een politiebureau in Maastricht. Een eerlijke vinder dacht een flink bedrag naar de politie te brengen, maar de briefjes bleken vals te zijn.

"Eerlijke vinders bestaan er gelukkig nog, alleen is de buit niks waard!", schrijft de politie op Facebook. In een afvalbak in de stad dacht de vinder een bedrag van 237.500 euro te hebben gevonden, maar geen enkel briefje was echt. 

De politie grijpt dit aan om mensen te waarschuwen om extra alert te zijn vals geld met de aankomende feestdagen. Met name winkeliers en horeca zouden goed op moeten letten. In de meeste gevallen gaat het om valse briefjes van 50 euro, maar zoals nu weer blijkt zijn er ook andere biljetten in omloop.

'Een kopie is vaak glad' 

"Bankbiljetten worden gedrukt op speciaal papier. De inkt ligt er dik op, zodat je dat kunt voelen (een kopie is vaak glad). Verder is een watermerk aanwezig, dat je goed moet kunnen zien als je het biljet tegen het licht houdt. Ook heeft een biljet een hologram. Als je biljet beweegt, dan beweegt het hologram ook."

Als je zelf een vals biljet hebt gekregen, moet je die niet opnieuw uitgeven waarschuwt de politie. "U zadelt een ander met het probleem op en bovendien is het strafbaar. Beter kunt u aangifte doen bij de politie, want mogelijk kan de dader gepakt worden en kunt u de oplichter aansprakelijk stellen voor de schade."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore