'Kamerdebat bijwonen'

PO in actie wil woensdag tóch protest leerkrachten basisschool

02 november 2019 22:00 Aangepast: 02 november 2019 22:36
(Archieffoto) Beeld © ANP

Verwarring onder ouders, scholieren en docenten: gaat het onderwijs woensdag actievoeren of niet? De grote landelijke staking gaat niet door, maar PO in actie, een belangenclub van onderwijzers in het basisonderwijs, roept leraren op woensdag tóch te protesteren.

De leden worden opgeroepen een Kamerdebat bij te wonen in Den Haag. Die oproep komt dus nadat de onderwijsvakbond AOb, de grootste van het land, de landelijke staking definitief had afgeblazen.

PO in actie, waarbij 44.000 leraren zijn aangesloten, zegt niet achter het akkoord te staan dat AOb en andere vakbonden gisteren sloten met minister Arie Slob (Onderwijs). Die zegde 460 miljoen euro toe om de tekorten en de werkdruk in het basis- en voortgezet onderwijs aan te pakken.

'Meeste leden tegen akkoord'

PO in actie 'neemt afstand van het akkoord' nadat het de eigen leden in een peiling had gevraagd wat ze ervan vinden. Het overgrote deel van de leden keurt het af, zegt de organisatie.

Woensdagochtend is in Den Haag het begrotingsdebat Onderwijs. "Wij roepen leraren op daar naartoe te komen en een plekje te vinden op de publieke tribune", zegt een woordvoerster van PO in actie. Zij rekent erop dat vele honderden leraren hier gehoor aan geven.

'Check schoolbestuur'

PO in actie wil niet dat leraren in problemen komen en roept ze op om goed te checken of het schoolbestuur goedkeurt dat de leraar naar Den Haag gaat. Met het afblazen van de officiële landelijke staking is de status van protest veranderd. Bij een officiële staking mag elke leraar staken, maar in de nieuwe situatie heeft de leraar toestemming nodig van de school.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bonden trekken oproep staking in: 460 miljoen euro extra voor onderwijs

PO in actie zegt op dit moment te kijken 'hoe we woensdag 6 november alsnog van ons kunnen laten horen'. Wat voor soort actie dat wordt, is nog niet duidelijk. Eerder vandaag sprak de kleine onderwijsbond Leraren in Actie (ruim 1200 leden) al de wens uit dat de acties op woensdag toch doorgaan.

Onvrede bij leden AOb

Het hoofdbestuur van de AOb komt morgen bijeen om te praten over de onvrede die bij een aantal leden is ontstaan over het afblazen van de staking. Veel leerkrachten zijn ontevreden over het extra geld dat het kabinet beschikbaar stelt.

Deze leerkrachten staken niet

Sommige docenten zien af van staken. Niet omdat ze het niet eens zijn met het protest, maar omdat ze vinden dat hun leerlingen 'al genoeg lessen hebben gemist'.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lerarentekort: hoe basisscholen week in week uit blijven worstelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore