Laatste in het rijtje

Roxanne loopt 'de grote 6' marathons in één jaar, voor het goede doel

03 november 2019 11:14 Aangepast: 04 november 2019 07:59
Beeld © Roxanne Machielse

In een jaar tijd deelnemen aan alle grote marathons, en dan nog een paar. Dat is het doel van Roxanne Machielse. Ze wil zo geld ophalen voor KiKa, de stichting Kinderen Kankervrij. Vandaag loopt ze de laatste, de marathon van New York. "Het is wel spannend. Dit was een heel zwaar jaar", vertelt ze.

We spreken Roxanne aan de vooravond van haar laatste marathon. Dat wil zeggen: de laatste van de grote zes – volgende week doet ze ook nog even de marathon van Athene. Natuurlijk doet ze het voor het goede doel, maar ook voor de ervaring. "Het is mooi om een sportieve ervaring te combineren met een heel belangrijk doel." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos in Utrecht: duizenden marathonlopers verkeerde kant op gestuurd

Dat lukt, met hulp van KiKa. De stichting zorgt ervoor dat de reis en startbewijzen geregeld zijn. "Het is fijn als je onbezorgd op reis kunt gaan, dat alles tot in de puntjes geregeld is."

Veel lopers proberen de grote zes af te werken, maar het lukt weinigen in een jaar. "Sommigen doen daar tien jaar over. Als je pech hebt en keer op keer wordt uitgeloot. Ik dacht: ik doe er een schepje bovenop en loop ze allemaal in één jaar."

De marathons van Roxanne:

Tokio: 3 maart

Boston: 15 april

Londen: 28 april

Berlijn: 29 september

Chicago: 13 oktober

New York: 4 november

Niet bij de grote zes: Beermarathon (19 juni), Rotterdam (7 april) en Athene (10 november).

Geld uit eigen zak

Maar dat ging ook niet vanzelf. Via KiKa kon ze geen startbewijs krijgen voor de marathons van Boston en Londen. Na heel veel belletjes en mailtjes met andere goede doelen en reisbureaus lukt het uiteindelijk. "Ik heb de goede doelen geld aangeboden voor een startbewijs. Dat geld kwam uit eigen zak."

Goede tijden heeft Roxanne helaas niet gelopen. Pure pech: "Toen alles rond was, heb ik mijn meniscus en kruisbanden gescheurd. De eerste marathon heb ik hinkelend gelopen. Als ik de laatste marathon heb gelopen, kan ik eindelijk geopereerd worden."

Roxanne na de marathon van Boston. Roxanne na de marathon van Boston.

Kon niets meer kapot

In overleg met een arts loopt ze de marathons dus toch. "De knie was al zo ver kapot, dat er niet meer schade kon ontstaan. Bij een operatie hadden complicaties kunnen ontstaan, dan had ik misschien helemaal niet meer kunnen lopen."

Roxanne wilde dit jaar 100.000 euro ophalen voor KiKa. Dat lijkt haar niet te lukken. De teller staat nu op 60.000 euro. Een groot evenement werd geschrapt, omdat het allemaal te veel leek te worden. "Mijn partner zei: is het nou echt zo belangrijk dat je het dit jaar haalt? Als je een burn-out krijgt, heeft niemand daar iets aan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore