Ga naar de inhoud
Syrië

Turkije vindt Europa te passief, dreigt IS'ers terug te sturen

Vrouwen en kinderen in het door Koerden gefaciliteerde kamp al-Hol. Beeld © AFP

Turkije dreigt opgepakte IS'ers terug te sturen naar hun land van herkomst. Dat dreigement uitte minister Suleyman Soylu van Binnenlandse Zaken.

De Turkse regering vindt dat Europese landen te passief zijn bij het terughalen van Syriëgangers en stoort zich daaraan. "Dat is voor ons niet acceptabel. Het is ook onverantwoordelijk", zei de minister. Hij verwijt Europa dat het Turkije in de steek laat en dat Turkije het vuile werk moet opknappen.

Ze
Lees ook:
Ze willen terug naar Nederland, maar hoe gevaarlijk zijn de vrouwen van IS?

"We zullen gevangengenomen IS-strijders terugsturen naar hun eigen land", zei de minister vandaag. Turkije pakte de afgelopen weken een onbekend aantal IS-strijders op bij de inval in Noord-Syrië.

Tegelijkertijd loopt in Nederland een rechtszaak die draait om het terughalen van 23 vrouwen en 56 kinderen van IS-strijders. De advocaten van die vrouwen en kinderen, die nu vastzitten in kampen in Noordoost-Syrië, probeerden gisteren in een kort geding voor elkaar te krijgen dat de Nederlandse staat ze terughaalt.

Jeremy's kinderen zitten al 4 jaar vast in Syrië

03:18

Maar landsadvocaat Reimer Veldhuis zegt dat het kabinet de vrouwen ziet als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Hun terugkeer zou risico's met zich meebrengen.

Op 11 november doet de rechter uitspraak in deze zaak.