Drukke avondspits

Chaos op de weg: samenloop van omstandigheden zorgt voor veel file

01 november 2019 16:49 Aangepast: 01 november 2019 18:37
Beeld © ANP

Door wegwerkzaamheden, regen en de feestdag Allerheiligen is het een stuk drukker op de weg dan normaal. Grote boosdoener zijn de werkzaamheden aan de Zuidas in Amsterdam, waardoor lange files ontstaan op de omliggende wegen. Maar elders in Nederland staat het ook vast.

De extra reistijd rond de A9, A4 en A5 is opgelopen tot een uur. In totaal staat rondom Amsterdam zo'n 150 kilometer file.

Er wordt ook gewerkt aan de Galecopperbrug op de A12, waardoor het rond Utrecht druk is.

Ongelukken

Het regenachtige weer zorgt bovendien voor een aantal ongelukken op de weg. Op de A2, A58, A27 en A16 zijn verschillende rijstroken wegens ongevallen afgesloten. En dat zorgt voor lange files.

Daarnaast is het vandaag ook Allerheiligen, een feestdag in zowel België als Duitsland. Op deze feestdag komen veel Belgische en Duitse toeristen naar Nederland, en raken de dus snelwegen voller.

Over de situatie in Amsterdam roept een woordvoerder van Rijkswaterstaat op: "Als het niet nodig is, blijf hier dan weg." Ook de N-wegen lopen inmiddels vast, omdat het verkeer langs alle mogelijke routes weg probeert te komen.

Vooraf kregen automobilisten al het dringende advies de snelweg A10 Zuid indien mogelijk te mijden, zegt een woordvoerder. "Normaal rijden hier 10.000 auto's over de A10 tijdens de avondspits. Per dag zelfs honderd- tot tweehonderdduizend auto's. Daarom waarschuwden we al: hou hier rekening mee." 

'Enige mogelijkheid'

Rijkswaterstaat had drie aaneengesloten dagen nodig om de werkzaamheden uit te voeren. "We krijgen veel vragen waarom we dit niet in de herfstvakantie hebben gedaan, maar dat lukte qua planning nou eenmaal niet. Dit was de enige mogelijkheid."

Maandagochtend gaat de weg naar verwachting weer open.

Ook geen treinverkeer

De afsluiting van de weg is nodig om het dak van de nieuwe reizigerstunnel van het station dwars door de A10 Zuid en het spoor te kunnen schuiven. Op Station Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI is geen treinverkeer, maar metro's rijden wel.

Wegens de werkzaamheden is de snelweg A10 richting Utrecht afgesloten voor verkeer. Daardoor loopt het vast op de A4 bij knooppunt Badhoevedorp.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore