Ga naar de inhoud
Nieuwe ontdekking

Mazelenonderzoeker: 'Deze ontdekking maakt vaccinaties nóg belangrijker'

Een jongen in de Roemeense hoofdstad Boekarest wordt ingeënt tegen mazelen. Beeld © AFP

Patiënten zijn soms zelfs meerdere jaren na een mazeleninfectie nog altijd veel kwetsbaarder voor andere ziektes, blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek. Volgens de onderzoekers maakt dit het belang van vaccinaties alleen maar groter.

Vandaag kwamen onderzoekers van Amsterdam UMC en Wellcome Sanger Instute in Cambridge naar buiten met een grote ontdekking: het mazelenvirus tast het 'geheugen' van het immuunsysteem aan.

Mazelen
Lees ook:
Mazelen nog gevaarlijker dan gedacht: 'geheugencellen' gewist

"Als je geinfecteerd raakt met een virus, dan 'herinnert' je lichaam zich dat virus", legt onderzoeker Collin Russel uit. "Bijvoorbeeld als je waterpokken hebt gehad, kun je dat niet nog een keer krijgen." Mazelen kan er dus voor zorgen dat dat wél kan.  

Daarnaast tast het het vermogen van het lichaam aan om nieuwe infecties te bestrijden. "Je hebt eigenlijk weer het immuunsysteem van een baby", zegt Russel.

77 kinderen met mazelen

Voor dit onderzoek hebben ze gekeken naar het bloed van 77 protestantse kinderen die de mazelen hebben gehad. Allemaal waren ze om religieuze redenen niet ingeënt. Er is veel contact met de protestantse gemeenschap voor nodig geweest, maar uiteindelijk hebben ze 'geweldig' meegewerkt, zegt Russel. "We wisten ze ervan te overtuigen dat het veilig was om aan dit onderzoek mee te werken en ze begrepen de waarde van het onderzoek"

Het mazelenvirus is erg besmettelijk en verspreidt zich via de lucht, bijvoorbeeld doordat iemand niest of kucht. De overheid doet er daarom alles aan om te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen ingeënt worden, zodat ze geen risico meer lopen op de ziekte.

Volgens Russel onderschrijft dit onderzoek het belang van die vaccinaties. In Nederland, maar ook in landen waar geen geld is voor een vaccinatieprogramma. "We onderschatten het aantal doden dat vallen als gevolg van mazelen", zegt hij. Bijvoorbeeld als iemand na een mazeleninfectie sterft aan een andere ziekte, zien we dan we dat niet als dode door mazelen. Terwijl het er mogelijk een direct gevolg van is, zegt Russell.

De oplossing is wat hem betreft duidelijk: "We hebben vaccinaties die bijna perfect zijn. Ze werken gewoon", zegt hij. "En het beschermt je dus niet alleen tegen mazelen, maar ook je immuniteit."