Mogelijk schade

Extra inspectie fonkelnieuwe F-35 noodzakelijk na onthaal met blusschuim

01 november 2019 16:48 Aangepast: 01 november 2019 17:28
Blusschuim in plaats van water levert mogelijke schade op Beeld © ANP

Het grootse onthaal van het nieuwe gevechtstoestel F-35, gisteren op vliegbasis Leeuwarden, is niet helemaal vlekkeloos verlopen. De brandweer van de luchtmacht onthaalde het toestel per ongeluk met blusschuim in plaats van alleen water. Het toestel moet nu een extra inspectiebeurt ondergaan, omdat blusschuim corrosie kan veroorzaken.

De Koninklijke Luchtmacht bevestigt aan RTL Nieuws dat het toestel wordt geïnspecteerd. "Normaliter worden met water twee bogen gevormd, maar nu is door een menselijke fout één van de bogen met blusschuim gevormd", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht. 

Foutje

Volgens defensie was kort voor het onthaal de inzet van de brandweer nodig voor een noodgeval van een F-16. De brandweer had daarvoor, zoals gebruikelijk, blusschuim mee. Bij het onthaal van de F-35 is bij die slangen de verkeerde knop ingedrukt en kwam er blusschuim uit de slang. "Blusschuim is bedoeld om een brand te blussen, niet om een F-35 mee schoon te maken", zegt een woordvoerder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuigspotters over komst F-35: 'Het was een dikke flop'

Zodra de fout was ontdekt, is het toestel schoongespoeld. "Het toestel moet gecontroleerd worden. Hij zou sowieso nog niet gaan vliegen, want er volgen nog testen de komende tijd."

Defensie bevestigt dat mogelijk schade aan het toestel is ontstaan, maar het is volgens een woordvoerder nog te vroeg om te zeggen hoe groot de schade precies is. 

Vliegtuigspotters wachten F-35 op: 'Lekker glaasje port erbij'

Liefhebbers verdrongen zich bij de vliegbasis Leeuwarden voor het onthaal van de nieuwe F-35, ook wel bekend als de JSF.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore