Elektrische schokjes

Vissersschip met verdovingsmachine moet visserij diervriendelijker maken

01 november 2019 15:57
Vis wordt binnengehaald Beeld © Ekofish

In de haven van Scheveningen is een hypermodern vissersschip in gebruik genomen. Het schip is de tweede in Nederland die beschikt over een verdovingsmachine om de gevangen vis minder pijn te laten lijden. Dit systeem moet de visserij diervriendelijker maken.

Eigenaar Ekofish had al een ander schip in gebruik waarop de vissen elektrisch werden bedwelmd, maar dat was nog een prototype. Alle opgedane kennis is verwerkt in een nu nog moderner schip. "Door middel van hybride motoren wordt varen nu nog zuiniger", zegt directeur van Ekofish Jacob Kramer. "Daarnaast hebben we verder onderzoek gedaan naar het verdoven van de vissen en weten we zeker dat de vissen door de verdovingsmachine minder pijn lijden."

In coma

Als de vissen met netten worden binnengehaald komen ze op een lopende band terecht die onder stroom staat. Op deze band krijgen de vissen elektrische schokjes waardoor ze in een soort coma gebracht worden. Het hartje klopt nog wel, maar de hersenactiviteit wordt uitgeschakeld.

Pas als de vissen in coma zijn, worden ze verwerkt. "Als je het hart onmiddellijk stopt, bijvoorbeeld door de vis in een keer open te snijden, dan verkleurt de filet. De consument houdt van een mooie blanke filet. Het is een beetje als het aanbieden van een kromme komkommer, mensen zullen het dan niet kopen omdat ze er niet bekend mee zijn."

Het in nog niet verplicht om op deze manier te vissen, maar Kramer verwacht wel dat dit de standaard gaat worden. "Er is steeds meer discussie over het vissenwelzijn, zowel in de politiek als onder consumenten. We zijn daarom voor de muziek uit gaan lopen. Nu hebben we dit met behulp van subsidies kunnen realiseren. Als we pas waren ingestapt op het moment dat het verplicht werd, dan hadden we misschien de boot gemist."

Andere denkwijze

Volgens Kramer is het niet gek dat er pas zo weinig van dit soort schepen rondvaren. "Wij dachten eerst ook niet aan dierenwelzijn. Uiteindelijk kregen wij steeds vaker de vraag hoe de vissen doodgaan. Daar gingen wij over nadenken en zo is het idee op gang gekomen. Veel vissers hebben er misschien nog niet op die manier naar gekeken."

Ekofish heeft inmiddels twee schepen in gebruik met dit verdovingssysteem en gaat nu kijken hoe het op de lange termijn werkt. Aan de hand daarvan wordt de vloot uitgebreid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore