Kort geding

Advocaten eisen terughalen 23 vrouwen en 56 kinderen van IS-strijders

01 november 2019 16:19 Aangepast: 01 november 2019 21:29
Ouders met hun kinderen in een IS-kamp.

De advocaten van 23 vrouwen die nu vastzitten in Syrië, probeerden vanmiddag in een kort geding voor elkaar te krijgen dat de Nederlandse staat ze terughaalt. De vrouwen zitten samen met hun 56 kinderen in kampen in Noordoost-Syrië en willen zo spoedig mogelijk worden gerepatrieerd.

Advocaat André Seebregts benadrukte aan het begin van het kort geding nog maar eens de noodzaak die er volgens hem is om de vrouwen met hun kinderen zo snel mogelijk terug te halen. "In de kampen waar ze verblijven, sterven kinderen. Veel kinderen. De situatie is daar erbarmelijk."

Jeremy's kinderen zitten vast in Syrië

Nederlandse IS-vrouwen eisen via een kort geding dat de Nederlandse Staat gedwongen wordt om de vrouwen en hun 56 kinderen uit de kampen in Syrië terug te halen. De ex van Jeremy is één van die vrouwen.

Volgens Seebregts is er ook veel geweld in de kampen waar de vrouwen met hun kinderen verblijven. "Tenten worden in brand gestoken en men is bang dat de kampen in handen vallen van Assad." Hij waarschuwt dat de kinderen in de kampen kunnen radicaliseren en gerekruteerd worden voor de jihad. Volgens Seebregts is er geen twijfel: de vrouwen en kinderen moeten terug naar Nederland.

'Bedreiging voor veiligheid'

Maar als het aan de landsadvocaten ligt, gaat dat niet zomaar gebeuren. Zo zegt advocaat Reimer Veldhuis: "Het kabinet ziet de vrouwen, net zo goed als de mannen, als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Hun terugkeer brengt risico’s met zich mee." Daarnaast zouden de vrouwen zelf naar Syrië zijn gereisd en hebben ze zich pas eind 2018 of in 2019 gemeld in de kampen, stelt de advocaat. "Ze hebben zich dus tot het laatst bij IS opgehouden."

De landsadvocaat zei dat onderdanen altijd mogen terugkeren, maar dat de Staat geen rechtsmacht heeft in Syrië en hen om meerdere redenen niet actief terughaalt. Ze betreuren de situatie van met name de kinderen, maar stelt dat het kabinet en parlement hun eigen politieke keuze mogen maken.

Op 11 november doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

IS-vrouwen naar rechter om terugkeer vanuit Syrië te eisen, maken ze kans?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore