Laagdrempelige hulp

Platform biedt uitweg voor mishandelde vrouwen: 'Ik viel flauw als ik naar huis ging'

01 november 2019 15:48 Aangepast: 01 november 2019 18:54
Archieffoto Beeld © Istock

Voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld lijkt er vaak geen uitweg te zijn. Daarom willen onderzoekers van het Radboudumc hulp bieden die nog laagdrempeliger is dan de hulp die er nu is. "Gemiddeld zitten vrouwen zeven jaar in een gewelddadige relatie voor ze hulp krijgen."

"Je bent alleen, en je denkt dat het aan jezelf ligt", zegt de 52-jarige Maria (gefingeerde naam). Zij heeft 25 jaar in een relatie gezeten met een extreem narcistische man. Ze kreeg onder andere te maken met geweld, chantage en werd weggehouden van familie en vrienden. Pas toen ze hulp ging zoeken, kwam ze erachter dat ze niet de enige was die hiermee te maken had.

"Dan blijkt ineens dat heel veel vrouwen het meemaken. Je hebt er heel veel steun aan dat je merkt dat het niet aan jou ligt." Daarom heeft Maria besloten om als ervaringsdeskundige mee te werken aan SAFE Women van Radboudumc. Dit is een nieuw online platform waarop vrouwen die te maken hebben met partnergeweld informatie kunnen krijgen, opties vinden voor lotgenotencontact en hulp kunnen vinden via een zoekmachine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opvang bedreigde vrouwen is overvol, noodgedwongen naar hotel

Ook houden onderzoekers van het Radboudumc contact met de vrouwen om te kijken hoe ze beter geholpen kunnen worden. "We hebben in gesprekken met ervaringsdeskundigen gemerkt dat hier behoefte aan is", legt Nicole van Gelder van Radboudumc eerstelijns geneeskunde uit. "We wilden iets maken wat laagdrempeliger is dan een hulplijn bellen of een hulpverlener opzoeken."

Voor de veiligheid geven ze extra uitleg op de site over het wissen van je zoekgeschiedenis, gebruik van incognito modus en heeft de site een 'escapeknop'. Daar kun je op klikken als iemand binnenkomt, en word je direct naar Google.nl geleid.

Totaal geprogrammeerd

Maria had graag deze mogelijkheid gehad, want lange tijd had ze niet eens door dat haar situatie totaal niet gezond was. "Iemand gaat in je systeem zitten, en drukt op de knopjes. Je bent totaal geprogrammeerd door iemand. Dat is bijna niet uit leggen als je er niet in zit", zegt ze. "In die tijd ben je zo geblokkeerd dat je lichamelijk en geestelijk niks toelaat."

De eerste stap naar hulp kwam pas toen Maria op werk in elkaar stortte. Haar moeder heeft haar toen weggehaald en in een ander huis gestopt. "Elke keer als ik terugging naar mijn huis en man viel ik flauw en werd ik misselijk." Inmiddels is ze zes jaar weg bij haar man.

'Ik kreeg een miskraam door de klappen'

Niet alleen in Nederland is huiselijk geweld een groot probleem, ook in Marokko speelt dit. Eerder maakten we er deze reportage over.

"De meeste vrouwen zijn hier niet open over", zegt Maria. "Die schamen zich of zijn bang voor de gevolgen." Door iets aan te reiken wat vrouwen kunnen herkennen, hoopt ze anderen te bereiken. Daarom werkt ze inmiddels ook in een opvanghuis, en heeft ze een boek geschreven over haar ervaringen. 

Sneller hulp vinden

Het platform SAFE women richt zich op dit moment alleen op vrouwen. Van Gelder realiseert zich dat ook mannen slachtoffer van huiselijk geweld worden, maar volgens haar voelt het veiliger voor de gebruikers als het een platform voor alleen vrouwen is. Mannen worden doorverwezen naar hulpinstanties en de website mannenmishandeling.nl.

Een andere reden is dat vrouwen de grootste slachtoffergroep zijn van huiselijk geweld. "Als hier enorm veel behoefte aan is en het werkt, kun je makkelijker ook voor mannen iets van de grond krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huiselijk geweld in Nederland veel erger dan gedacht

Op dit moment is het belangrijkste doel dat vrouwen die dit meemaken beter geholpen kunnen worden, en sneller hulp vinden die bij ze aansluit. Ook hopen ze slachtoffers te bereiken die niet doorhebben dat ze in een ongezonde situatie zitten. 

Dossier opbouwen

Maria raadt iedereen die denkt hiermee te maken te hebben aan om een vertrouwenspersoon te zoeken. "En altijd melding maken als er iets gebeurt. De politie bouwt een dossier op, waardoor ze bij escalatie gelijk wat doen", zegt ze. "En het belangrijkste is: het verandert nooit. Ga het niet goedpraten door te zeggen 'hij is moe' of 'hij heeft hard gewerkt'. Niks is een excuus."

'Het is een schaamtevol proces' 

Majone Steketee doet vanuit het Verwey-Jonker instituut al langer onderzoek naar huiselijk geweld, en zij denkt dat een online platform zeker een toevoeging kan zijn. "Het is een heel schaamtevol proces, daarom kan zo'n platform heel goed kan werken. Ik heb ook een keer zoiets voor jongeren opgezet. Het bleek enorm goed te werken als je anoniem je vraag kunt stellen."

"Ik denk dat het ook de drempel kan verlagen om te erkennen dat er iets moet veranderen. Vaak bellen mensen op moment van crisis een noodnummer of de politie. Op dat moment zijn mensen heel erg bereid om verandering in te zetten, maar twee dagen later is de rust weer teruggekeerd. Dan denken ze 'het is een incident' en gaat het gewone leven weer door."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore