Nederland

Rechter: verbouwing circuit Zandvoort kan doorgaan

01 november 2019 16:24 Aangepast: 01 november 2019 19:48
Het circuit van Zandvoort. Beeld © ANP

De verbouwing van het Circuit van Zandvoort kan maandag gewoon van start gaan. Dat heeft de rechtbank zojuist besloten. Milieuorganisaties hadden de rechter gevraagd de bouw niet te laten starten, omdat de vergunning volgens hen te makkelijk is gegeven.

De zaak was aangespannen door belangenclub Mobilization for the Environment en de Stichting Duinbehoud. Die partijen eisten dat de milieuvergunning, die nodig is voor de bouwwerkzaamheden en het verrijden van de Formule 1-race in mei van volgend jaar, wordt vernietigd. 

Nieuwe tribunes

Vorige week gaf de provincie Noord-Holland die milieuvergunnning af, waardoor er maandag kan worden begonnen met de bouw van onder meer nieuwe tribunes en aanpassingen aan het circuit.

De provincie oordeelde dat het circuit zich aan de strenge regels voor stikstofuitstoot houdt en aan heeft kunnen tonen dat de stikstofuitstoot de komende jaren zelfs minder wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Provincie verleent Zandvoort cruciale vergunning voor F1-werkzaamheden

Gewone bezwaarprocedure

De rechter deed meteen uitspraak op verzoek van de milieuclubs, die bang zijn dat er anders vanaf maandag al onherstelbare schade aan de natuur zou worden veroorzaakt. Daarvan lijkt geen sprake, stelt de rechter: de gewone bezwaarprocedure blijft gewoon van kracht. 

De rechter beaamt wel dat de provincie vorige week de vergunningen wel erg voortvarend verstrekte. "Het zou hen sieren wanneer de bezwaarprocedure net zo voortvarend ter hand wordt genomen."

De directeur van het circuit is blij met de uitspraak van de rechter, die volgens hem 'alleen maar winnaars' kent.

"Ruim drie miljoen Max Verstappen fans krijgen een Formule 1 in Nederland. De Nederlandse economie krijgt een economische impuls en de milieubewegingen hebben het voor elkaar gekregen dat wij ons emissieplafond met 40 procent terugbrengen", zegt directeur Robert van Overdijk.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore