Niet online doorleven

Meerderheid Tweede Kamer wil dat kabinet digitale erfenis regelt

02 november 2019 08:02 Aangepast: 02 november 2019 08:47
Monica den Boer (D66) tijdens een Kamerdebat, archieffoto uit 2017. Beeld © ANP

Het kabinet moet werk maken van wetgeving die digitale zaken zoals social media-accounts regelt na iemands dood. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt voorstellen van VVD en D66 daarover.

De VVD wil dat de overheid sociale mediabedrijven zoals Facebook en Twitter informeert als mensen overlijden, zegt het VVD-Kamerlid Jan Middendorp. Ook willen de liberalen weten welke wetten eventueel moeten worden aangepast om de omgang met een digitale nalatenschap te verbeteren.

Lijkbezorging

"We moeten bij de vernieuwing van de wet op de lijkbezorging ook naar de digitale kant kijken", aldus Middendorp. "Als mensen overlijden, haalt de overheid ze uit de systemen. Dan zou de overheid tegelijk ook die digitale dienstverleners een signaal kunnen geven."

Middendorp benadrukt dat hij de digitale bedrijven niet wil verplichten wachtwoorden vrij te geven aan nabestaanden. De bedrijven mogen zelf weten wat ze daarmee doen, wissen, de nabestaanden een email sturen om contact op te nemen of het wachtwoord geven aan de nabestaanden. De keus is aan de bedrijven.

 "Maar ik wil ze wel laten weten dat één van hun gebruikers is overleden. Dan is het aan de Facebook en Twitters van deze wereld wat ze ermee doen."

Miniatuurvoorbeeld
Anders eeuwig online

D66 wil toegang nabestaanden tot sociale media-accounts

Online doorleven

Nu kunnen nabestaanden vaak niet meer bij foto's, filmpjes en gesprekken van een dierbare. Of een account van een overledene blijft in de lucht en kan worden gebruikt voor identiteitsfraude. D66-Tweede Kamerlid Monica den Boer wil dit voorkomen door te zorgen dat bijvoorbeeld accounts van Facebook of Instagram in een erfenis kunnen worden opgenomen.

Ouders overleden Leon (17) mogen niet bij zijn digitale erfenis

De fabrikant van het mobieltje en WhatsApp werken uit privacy-oogpunt niet mee.

"Als je niets regelt, leef je online gewoon door. Als je daar geen problemen mee hebt, is daar niets mis mee, maar meer bewustwording is belangrijk. Het betekent namelijk dat online accounts en online tegoeden bij winkels en streamingdiensten actief blijven. Online foto's blijven ook beschikbaar en dat maakt je een prooi voor identiteitsfraude."

Bewust

D66 en de VVD willen mensen meer bewust maken van het bestaan van een digitale nalatenschap. Zo willen ze voorkomen dat nabestaanden hier in lastige tijden tegenaan lopen. Per dag sterven er in Nederland 450 mensen, van hen zijn 400 18 jaar of ouder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore